BIST 30'da 5 yıllık getiride sanayi ile bankalar öne çıktı
Uzun vadeli getiri, sabırlı yatırımcıyı ödüllendiriyor. - BIST 30 Endeksi'nin 5 yıllık yükselişi u1 oldu. Sanayi ve banka hisseleri gerçekleşen yükselişte en fazla öne çıkan iki sektör olarak dikkat çekiyor.
BIST 30 Endeksi’ne dâhil hisseler, son beş yıllık performanslarıyla, yatırımcının uzun vadeli yaklaşımla sergilemesi hâlinde elde ettiği kazancı gözler önüne seriyor. Endeks genelinde ortalama getiri u1 oldu. Aynı dönemde TÜFE Q2 ve gram altın 2 yükseliş kaydetti. BIST 30 Endeksi’ne dâhil kimi hisseler hem enflasyonun hem de endeksin gerisinde kalmayı başardı.
Geçen beş yıllık sürede yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan bankalar arasında Garanti Bankası %1.907, İş Bankası %1.571 ve Yapı Kredi %1.502 ile dikkat çekti. Bu hisselerin PD/DD oranlarının 1-1.7 bandında seyretmesi, hâlâ göreceli değerleme avantajı olduğunu gösteriyor.
Son beş yılda BIST 30’un açık ara en çok kazandıran hissesi %3.725 getiriyle Çimsa oldu. Onu Türk Hava Yolları %2.293 ve Pegasus %2.232 takip etti. Sanayi şirketlerinin döngüsel direnci ve güçlü ihracat performansları, bu getirilerin arkasındaki başlıca faktörler arasında yer aldı.
Büyük piyasa değerli şirketler beş yıllık getiride endeksin ancak biraz üzerinde performans gösterdi. Sabancı Holding %1.098, Koç Holding 2 ve BİM w1 yükseliş kaydetti. Bazı hisselerdeki reel içi dalgalanmalar uzun vadede fiyatlamayı baskılamış görünüyor.
Uzun vadeli kazanç için yatırımcının tahammül sınır eşiğinin yüksek olması önemli. Sabırlı olma yetisini güçlendirebilenler bunu daha rahat başarabiliyor. Bu yatırımcılar doğru seçenekle bekleyebildikleri ölçüde getirilerini de yükseltebiliyor.
Finansman gideri: Borç baskısı, risk tespiti, faaliyet dışı yük, nakit ihtiyacı, dalgalanmalara duyarlılık, dönemsel sapmalar, faaliyeti gölgeleme riski.
Net satışlar: Büyüme ölçütü, ana faaliyet gücü, sürdürülebilirlik, temel değerlendirme. İndirim ve iade riski, yanıltıcılık, satış kalitesinin görünmemesi.
Üç yıllık geri alım programını tamamladı. Ayırdığı fonun sadece üçte birini kullandı
Arçelik son bulan geri alım programında ayırdığı kaynağın ne kadarını kullandı? / Kâğan Tokar
Kâğan, Arçelik’in Mayıs 2022’de başlattığı üç yıllık geri alım programı, maksimum 135,1 milyon adet hisseyi kapsıyordu. Ayrılan fon da 9 milyar TL idi. Program kapsamında 68,9 milyon adet hisse geri alınarak hedeflenen miktarın yaklaşık Q’i tamamlandı. Şirket söz konusu alımlar için toplam 3,1 milyar TL harcadı. Bu itibarla geri alım için ayırdığı tutarın yaklaşık üçte birini kullandığı anlaşılıyor. Veriler Arçelik’in belirlenen sınırların önemli bir kısmını kullanmadan programı tamamladığını işaret ediyor. Şirketin hisse fiyatını destekleme........
© Ekonomim
