menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bankalar yeniden canlandı günlük hareketler güçlü

23 2
01.07.2025

Bankalarda hem günlük fiyatlamalarda hem de uzun vadeli getirilerde dikkat çeken bir hareketlilik yaşanıyor. Piyasa değeri en yüksek bankalarda dahi değerleme çarpanları hâlâ göreceli düşükken, bazı hisseler kısa sürede sert yükselişler gerçekleştiriyor.

Akbank (AKBNK), Garanti (GARAN), İş Bankası (ISCTR) ve Yapı Kredi (YKBNK) gibi büyük bankalar son işlem gününde %9-10 arası değer kazandı. Albaraka Türk (ALBRK), Şekerbank (SKBNK) ve ICBC Turkey de %7-9 bandında yükseldi. Bu hareketlilikte genel piyasada risk algısındaki yumuşama ve faiz beklentileri etkili oldu.

Garanti Bankası, 515 milyar TL piyasa değeri ile ilk sırada yer alırken, PD/DD oranı 1,52 seviyesinde. Koç Grubu'na bağlı Yapı Kredi (YKBNK) ve Sabancı Grubu'na bağlı Akbank (AKBNK) gibi güçlü kurumsal yapılarda da oranlar 1,2-1,3 bandında. Veriler, hâlâ alım olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar ise büyüme sinyali arıyor.

5 yıllık getiriler incelendiğinde Garanti Bankası 18, İş Bankası 99 ve Yapı Kredi 49 seviyesinde yükseliş kaydetti. Ancak son 1 yılda bu hisseler, yatırımcıya negatif veya yatay getiri sundu. Bu durum, kısa vadeli dalgalanmalara rağmen bankacılık sektörünün orta-uzun vadede hâlâ değer yarattığını gösteriyor. Albaraka Türk (ALBRK) ve Şekerbank (SKBNK) gibi görece düşük piyasa değerine sahip bankalar, yıllık bazda 0-45 seviyelerinde pozitif getiri sağladı. Bu bankalar, hem günlük fiyatlama hem de uzun vade getirisinde olumlu ayrışmayla dikkat çekiyor.

Uzun pozisyon: sınırlı risk, temettü, zaman avantajı, kolay ve anlaşılır. Sınırlı getiri, ayı piyasası riski, likiditeye bağımlılık, sermaye bağlama, sabır.

Kısa pozisyon: düşüşten kazanç, hızlı getiri, dengeleyicilik, stratejik koruma, likidite. Sınırsız zarar riski, borçlanma ihtiyacı, zamanlama zorluğu.

İştirakinin zarar görmesi söz konusu değil. Satış süreci de planlandığı şekilde devam ediyor

Gübre Fabrikaları'nın İran'daki iştiraki Razi, bombalanmalardan ötürü etkilendi mi? / Cemil Duman

Cemil, şirketin yaptığı açıklama göre Gübre Fabrikaları'nın İran'daki iştiraki Razi'nin bombalanmalardan ötürü zarar görmesi söz konusu değil. Açıklamada, Razi'nin tesislerinde herhangi bir fiziki zarar olmadığı ve yerel otoritelerin kontrolü altında faaliyetine devam ettiği ifade edildi. İran'ın yaptırımlar kapsamında olması nedeniyle Gübre Fabrikaları'nın bu ülkeden herhangi bir hammadde, yarı mamul ya da mamul temini bulunmuyor. Dolayısıyla tedarik zincirinde bir aksama söz konusu değil. Öte yandan bölgedeki tansiyona rağmen firmanın, Razi'deki payının H,88 oranındaki payının ihale yoluyla satış sürecinin devam ettiği belirtildi.

İlk çeyreklerde zarar rutin.........

© Ekonomim