Aktif yönetilen esnek fonlar dolar bazında kazandırdı
Son beş yılda 35 fonun getirisi dolar bazında 0’ün üzerinde gerçekleşti. Listenin ilk sırasında yer alan İstanbul Portföy Birinci Değişken Fon (IPB), dolar bazında )9 getiri ile öne çıktı. Bu başarıyı sağlayan temel unsur, fonun sabit varlık dağılımı olmadan, değişen piyasa koşullarına göre aktif şekilde yönetilmesi olduğu gözleniyor. İkinci sırada da yine İstanbul Portföy’ün yönettiği Üçüncü Hisse Fon (IIH) yer alıyor.
Geçen sürede Garanti, Atlas, Osmanlı ve QNB gibi portföy yönetim şirketlerinin hisse yoğun fonları, portföylerin ağırlıklı kısmını yerli hisse senetlerine yatırarak getiri sağladı. Bu fonlar temel analiz, temettü potansiyeli ve likidite gibi kriterleri dikkate alınarak ve uzun vadeli bakış açısıyla hareket ettikleri gözleniyor. Bu süreçte Atlas Portföy Hisse Senedi Fonu (AHI) dolar bazında 5 getiriyle öne çıkarken, Garanti Portföy Hisse Fonu (GHS)’nin getirisi de 6 oldu.
Bu fonların çoğunda sadece endeks ağırlıklı değil, sektör dinamiklerini izleyen ve hisse seçimini detaylı analiz eden stratejiler öne çıkıyor. Fon yöneticileri, riskten korunma mekanizmalarını aktif kullanarak, volatiliteye karşı dayanıklı yapı kurmayı hedefl iyor. Vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmeleri, bu fonların çoğunda portföy yönetim araçları arasında yer almakta. Hisse yoğun fonlar, yıl boyunca dalgalı piyasa koşullarına rağmen orta ve uzun vadeli stratejilerle yatırımcıların portföylerinde önemli bir işlevi görüyor.
Pasif yatırım; düşük maliyet, zaman tasarrufu, endeks performansı, uzun vadeli. Krizlere açıklık, sınırlı getiri, sıkıcılık, piyasa dışı getiri sağlamama.
Aktif yatırım; yüksek getiri, esneklik, risklere karşı pozisyon, çeşitlilik. Yüksek maliyet, zaman ve bilgi ihtiyacı, hata riski, zamanlama zorluğu.
Dönüşüm programında aksama bulunmuyor. Aldığı krediyi çevreci yatırımlarda kullanıyor
Tüpraş’ın dönüşüm programı devam ediyor mu? Kârda azalma olduğu için sekteye uğrar mı? / Sena Coşar
Sena, Tüpraş’ın Stratejik Dönüşüm Programı’nda herhangi bir aksama söz konusu değil. Kârdaki düşüşe rağmen planlandığı şekilde yürütüyor. Şirket, program kapsamında 500 milyon dolarlık bir sendikasyon kredisi aldığını duyurdu. 5 yıl vadeli, ilk 2,5 yılı anapara geri ödemesiz kredi, emisyon azaltımı ve çevreci yatırımlar için kullanılacak. Tüpraş, yılın ilk çeyreğinde net dönem kârını x azaltırken, satış gelirleri 1 ve FAVÖK de % geriledi. Sağlanan dış finansman ise dönüşüm sürecinin finansal yükünü hafifleterek sürdürülebilir büyüme stratejisine katkı sağlayacak. Bu da yatırımcı güveni açısından olumlu........
© Ekonomim
