Mali tatil bugün başladı! Önemli hususlar ve yargının tatile bakışı
Yusuf Cihad DEMET / Vergi Müfettişi
28 Mart 2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe gire 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun uyarınca her yıl temmuz ayının birinci gününden yirminci gününe kadar (yirminci gün dahil) mali tatil uygulanmaktadır.
Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde mali tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden gün başlamaktadır. Örneğin; 30 Haziran gününün Pazar gününe denk gelmesi halinde o yıl mali tatil 2 Temmuz Salı günü, Cumartesi gününe denk gelmesi halinde ise 3 Temmuz Salı günü başlayacaktır.
İçinde bulunduğumuz 2025 yılının 30 Haziran günü, Pazartesi gününe denk geldiği için mali tatilin başlangıç süresinde herhangi bir uzama söz konusu olmamakta ve mali tatil 1 Temmuz 2025 Salı günü (bugün) başlamaktadır.
Köşe yazımızda; vergi incelemesi yapılmak üzere mükelleflere gönderilen defter belge isteme yazılarının mali tatil süresi içerisinde tebliği, vergi inceleme tutanağının mali tatilde düzenlenmesi, dava açma, istinaf ve temyiz başvurularında sürelerin uzamasındaki farklılıklar gibi önem arz eden konuları inceleyip Danıştay’ın güncel kararları ile destekleyerek yargı erkinin mali tatile bakışını görmeye çalışacağız.
Mükellefler tarafından verilmesi gereken vergi, resim ve harç beyannamelerinin son gününün mali tatile rastlaması halinde (bu yıl 1-20 Temmuz arası) bu beyannamelerin verilme süreleri mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamaktadır. Son günü mali tatile rastlayan beyannamelerin verilme süresi 27 Temmuz, bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi ise bir gün uzayarak 28 Temmuz olacaktır. Pek tabii ki mükellefler dilerlerse mali tatilin sonunu beklemeden beyannamelerini verebilmektedirler.
Bununla birlikte; mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten “kanuni ve idari süreler” ise mali tatilin sona erdiği günü izleyen beşinci gün (25 Temmuz) sona erecektir. 21-25 Temmuz tarihleri arasına isabet eden süre eğer ki beyanname verme süresinin son günü ise beyanname en geç 25 Temmuz’da verilecek, beyanname üzerine tahakkuk eden vergiler ise en geç 26 Temmuz tarihinde ödenecektir.
Bununla birlikte; “kanuni süresinden sonra kendiliğinden veya pişmanlık talepli” olarak verilen beyannamelerin ödeme süreleri de mali tatil kapsamındadır.
Ayrıca, mükellefler adına ikmalen, re’sen veya idarece tarh olunan vergi, resim, harç ile vergi cezalarının ve gecikme faizlerinin vadesinin mali tatile rastlaması halinde de ödeme süresi yedi gün uzayacak ve 27 Temmuz tarihi olacaktır.
Örnek-1: Kasım/2024 vergilendirme döneminde sahte belge kullandığı tespit edilen ve hakkında Vergi Müfettişi tarafından vergi inceleme raporu tanzim edilen mükellef kurum adına, bağlı olduğu vergi dairesi tarafından gerekli tarhiyat işlemi yapılmış ve düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesi mükellef kuruma 6 Mayıs 2025 tarihinde tebliğ edilmiştir. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava yoluna gitmeyen mükellef kurum, uzlaşma ve cezada indirim talebinde de bulunmadığı için ilgili vergi ve cezalar 5 Haziran 2025 tarihinde tahakkuk etmiştir. Vadesi geçmiş olan Kasım/2024 vergilendirme dönemi KDV ve buna ilişkin ceza ile gecikme faizi, tahakkuk tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekeceğinden vade 5 Temmuz 2025 tarihi olacak, re’sen tarh edilen vergiye ilişkin vade mali tatile isabet ettiği için de ödeme süresinin son günü mali tatilin bitiminden itibaren yedi gün uzayarak 27 Temmuz 2025 tarihi olacak, 27 Temmuz 2025 tarihinin de Pazar gününe denk gelmesi sebebiyle ödeme süresinin son günü 28 Temmuz 2025 tarihi olacaktır.
Mükellefler, adlarına tarh edilen vergilere ilişkin vergi ziyaı cezaları ile 2025 yılı için 33.000 TL’yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için ihbarnamenin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Vergi Usul Kanunu Ek Madde 1 uyarınca uzlaşma (tarhiyat sonrası uzlaşma) talep edebilir ya da 376. Madde uyarınca cezada indirim (usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tutarının 33.000 TL’nin altında olması halinde P olan cezada indirim oranı P artırımlı şekilde u olarak uygulanacaktır.) başvurusunda bulunabilirler.
İhbarnamenin tebliğini takip eden 30. günün (başvuru süresinin son günü) mali tatile isabet etmesi durumunda da uzlaşma ve cezada indirim başvuru süresi, mali tatilin son gününü izleyen günden itibaren yedi gün uzayarak 27 Temmuz tarihi olacaktır.
Örnek-2: Mükellefe 6 Haziran 2025 tarihinde tebliğ edilen ceza ihbarnamesi üzerine uzlaşma ve cezada indirim başvuru süresinin son günü (6 Temmuz 2025) mali tatile rastladığı için başvuru süresinin son günü 27 Temmuz 2025 tarihi olacaktır. (bu tarih Pazar gününe denk geldiği için başvuru süresinin son günü 28 Temmuz 2025 Pazartesi günü olacaktır.) Tebligatın 21 Haziran 2025 tarihinde yapılması halinde ise sürenin son günü (21 Temmuz 2025) mali tatilin son gününü izleyen beş gün içinde kaldığı için başvuru süresinin son günü 25 Temmuz 2025 tarihi olacaktır.
Bilindiği üzere vergisel muamelelerin defterlere kayıt süresi en çok 10 gün olup (muhasebe fişleri ile deftere kayıt halinde 45 gün) mali tatile denk gelen süreler mali tatil süresince işlemeyecek, kalan süre mali tatilin son gününden itibaren işlemeye devam edecektir. Aynı şekilde mükellefler tarafından VUK uyarınca bildirilmesi mecbur olan “işe başlama, işi bırakma, adres değişikliği, iş değişikliği ile işletmede değişiklik, tasfiye ve iflas, nakil, ölüm, yeni inşaat ile bina ve arazideki değişikliklere” ilişkin süreler de mali tatil süresince işlemeyecektir.
Örnek-3: 8 Haziran 2025 tarihinde faaliyetini sonlandıran mükellef, buna ilişkin işi bırakma bildirimini bağlı olduğu vergi dairesine 1 ay içerisinde bildirmekle yükümlüdür. İşi bırakmayı bildirmenin son günü 8 Temmuz 2025 olup 1-8 Temmuz 2025 tarihleri........
© Ekonomim
