menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

O imtiyaz Türkiye’yi geri bıraktı, aynen uzarsa iş ortamı için ‘tehdit’ yaratır

48 0
13.06.2025

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, bu yılın ilk aylarında yönetim ekibini toplayıp Türkiye’de sektörün geleceği ile ilgili durum değerlendirmesi yaptı:

- Bu yıl Türkiye’de sektörümüz için kritik bir yıl. Verilecek kararlar, atılacak adımlar önümüzdeki 15 yıl hem bizim sektörümüzü hem de kesişen sektörleri doğrudan etkileyecek. Türkiye’de dijitalleşmenin geleceğini çok etkileyecek.

Aksoy, TURKSAT’ın fiber altyapısını içeren bölümünün ayrıca satış gündemine oturması üzerine ekibiyle yeniden durumu değerlendirdi:

- Önümüzdeki 2-3 ay içinde beklediğimiz kritik kararlar netleşecek. Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Ulaştırma Bakanımız başta olmak üzere yetkililere dünyadaki durumu ve görüşlerimizi ortaya koyan raporlar sunduk. Kamuoyu ile de paylaşmakta yarar görüyoruz.

Engin Aksoy, Yardımcısı Hasan Süel ile bir sohbet toplantısı düzenledi, söze şöyle girdi:

- Ülkemizin dijitalleşmesi için sabit internet altyapısı çok çok büyük önem taşıyor. Fiber altyapının hem haneler ve işyerlerine hem de mobil baz istasyonlarının birbirine bağlanmasına uzanması gerekiyor.

Türkiye’de fiber altyapı konusundaki imtiyazın “yerleşik operatör”e ait olduğuna işaret etti:

- Fiber altyapı, ülkenin dijitalleşmesi açısından çok kritik. Her ne kadar fiber altyapıyı kendisi döşeyen operatörler olsa da bugünkü mevzuata göre yapılmaması gerekiyor. Biz de bu mevzuata uyuyoruz.

Fiber altyapı yatırımı imtiyazının “yerleşik operatör”e verilmiş olmasının Türkiye’yi oldukça geri bıraktığını savundu:

- Bugün Türkiye’de 605 bin kilometre fiber var. İyi bir örnek olduğu için Güney Kore ile karşılaştırma yapılıyor. Türkiye’nin Kore ile aynı seviyeye ulaşabilmesi için 2 milyon kilometre fiber altyapı döşemesine ihtiyaç var.

Türkiye’de 600 bin kilometre fiber altyapıya ulaşmasının 10 yıllar sürdüğünün altını çizdi:

- Şimdi 3 katına çıkarmamız gerekiyor. Mevcut hızla gittiğimizde en azından orta vadede çok mümkün görünmüyor. Bu yüzden ülkemiz dijitalleşmede geri kalıyor. Bu da fırsatları kaçırmamıza sebep oluyor.

Bu konuda önerdikleri çözüme dikkat çekti:

- Önerdiğimiz çözüm, altyapı işletmesinin tamamen ayrılması, ayrı bir şirket olmasıydı. Bu öneriyi ortaya koyduğumuzda bize, “Altyapı şirketi kurulursa siz mi almak istiyorsunuz?” diye soranlar oldu. Biz de her türlü modele açık olduğumuzu söyledik.

Ortaya koydukları modelleri sıraladı:

Ardından ekledi:

- Biz her modele açığız. Yeter ki ayrı şirket olsun. Bir yatırım kapasitesi yaratılsın. Tüm şirketlere eşit mesafede dursun. Böylelikle perakendede........

© Ekonomim