Bu kitap, ‘vatanın gözyaşlarını kendine dert edinenler’ için yazıldı
Maliye ve Gümrük önceki müsteşarlarından, MHP eski milletvekili, emekli büyükelçi, Maliye müfettişi Ertuğrul Kumcuoğlu aradı:
- İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Barış Bahçeci, “Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde MALİYE TEFTİŞ KURULU 1879-2011” başlıklı kitap yazdı.
Kitabın yazılmasından memnuniyetini dile getirdi:
- Aslında eski maliye müfettişleri olarak Teftiş Kurulu ile ilgili geniş kapsamlı bir kitap yazılmasını istiyorduk. Ancak, hep tarafsız gözle yazılması üzerinde durduk. Sayın Bahçeci’nin kitabı düşündüğümüz gibi çıktı.
Kumcuoğlu, telefonlaşma sonrası gazeteye başta Rüştü Bozkurt olmak üzere teslim etmem için birkaç kitap gönderdi.
Kitaba hızlıca göz attım. Genelde kitapların, “ithaf” cümlelerinin yer aldığı sayfasında yer alan şu mesaj dikkatimi çekti:
Prof. Barış Bahçeci, kitabın önsözünde Maliye Teftiş Kurulu’nun tarihçesini özetledi:
Şu noktanın altını çizdi:
Maliye Teftiş Kurulu’nun Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren temel kurumlar arasında yerini aldığını, iki işlevinin olduğunu vurguladı:
Bu noktada Cemal Yeşil’e yeniden döndü:
- Vatan sevgisi yüreğinden dizelerine taşan maliye müfettişi Cemal Yeşil, geçen yüzyılda“Mülkiye/Türkiye Marşı” olacak şiiri yazarak, hiç tanımadığı sonraki kuşaklara örnek olmuş, ilham vermişti.
Devletin geçirdiği çeşitli dalgalanmaların, zaman içinde ve özellikle 1980’den sonra Kurulu zayıflattığını kaydetti:
- 2010 Anayasa değişikliği sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu gibi anayasal kurumlarda yaşanan tasfiyeden Kurul da etkilenir. 2011’de bir kanun hükmünde kararname ile tamamen ortadan kaldırılır. Döngü varoluştan yok oluşa uzanır.
Prof. Bahçeci, “Önsöz”ü şöyle noktaladı:
-........
© Ekonomim
