Türkiye’de sanayinin geleceği Ankara mı?
Türkiye önümüzdeki yıllarda hızla sanayisizleşmeye devam edecek. Düşük teknolojili, rekabet gücü sadece düşük işçi ücretlerine endeksli üretimlerimizi Mısır, Etiyopya, Özbekistan gibi bu işler için hâlâ uygun olan yerlere taşıyacağız. İnşallah bu büyük taşınmayı makul bir strateji dahilinde, şirketlerimizi batırmadan yapabiliriz. Çünkü artık Türkiye bu işleri yapmak için pahalı. Geriye ne kalacak? Orta ve yüksek teknolojili sanayi. Şu anki sanayi üretimimizin yaklaşık yarısı bu kategoride. Ancak yüksek teknolojili ve düşük teknolojili işler aynı yerlerde yapılmıyor. Zira orta/yüksek teknolojili işlerde çalışanların hayattan beklentileri oldukça farklı. Gelin bakalım bu beklentiler nerede ve nasıl karşılanabilir?
Son 14 yılda Ankara’ya 1 milyon kişi gelmiş. Başkente gelenlerin 5’i üniversite mezunuymuş. Bu oran İstanbul’da &, Antalya’da '. 2022 yılı verilerine göre Ankara’da çalışan 2,1 milyon kişinin 460 bini nitelikli sanayi işçisi. Bunların da 185 bini mühendis, yazılımcı ve bilim personeliymiş. Son 15 yılda Ankara’da imalat sanayii istihdamı artmış. Yani Ankara bir ülke olsa, Türkiye’nin çoktan tamamlaması gereken, imalat sanayii dönüşümünü hayırlı bir şekilde başarmış olacaktı. Daha da önemlisi, kendisi gibi başkent olarak kurulan Kanada’da Ottowa (1867), Brezilya’da Brasil (1960), Pakistan’da İslamabad (1967) veya Kazakistan’da Astana’nın (1997) aksine sadece kamu kurumları veya onların finanse ettiği inşaat, savunma gibi sektörlere bağımlı olmayan bir şehir. Ankara artık kendi içinde dinamik bir özel sektöre sahip, güçlü bir sanayi ve teknoloji şehri haline gelmiş durumda.
Ankara nasıl bu hale geldi? Esasen bunun temel nedeni, dünyadaki bütün canlılar gibi insanların da kendilerine benzer insanlarla yakın yaşamak istemeleri. O yüzden de orta/yüksek teknolojili işlerde çalışan eğitimli personeli tatmin edebilecek kentsel ve sosyal mekânlar daha da önemli hale geliyor. Anadolu’daki birçok şehrin aksine Ankara başkent olarak sahip olduğu sosyo-kültürel altyapısı ve iyi üniversiteleriyle bu ihtiyaca cevap verebildiği için bir cazibe merkezi haline geldi.
TÜİK’in........
© Ekonomim
