Wrexham: 2,5 milyon dolardan yarım milyara giden bir peri masalı
Bir zamanların amatör liginde mücadele ederken, üç yıl üst üste terfi ederek, bir üst lige tırmanan ve dördüncü sezonunda da Premier Lig’in bir altı olan Championship’e yükselen; 2,5 milyon dolarlık bir kulüp değerinden neredeyse yarım milyar dolarlık bir kulüp değerine ulaşan Galli Wrexham'da yaşananlar hayatın olağan akışına pek de uymuyor…
Sıra dışı bir öykü!
14 sezon İngiliz Ulusal ligi, yani amatör kümede hayat memat mücadelesi veren, adeta ligin dibine demir atmış bir amatör kulüpte yaşanan değişim ve gelişimler bize gösteriyor ki; bu süreçte yaşanan dönüşümler, futbol finans tarihi ve taraftar kitlesi açısından sıra dışı bir öykü olmaya aday.
Aslında Wrexham’da yaşanılanlar, Hollywood starları Ryan Reynolds ve Rob McElhenney’in kulübü satın aldıkları tarihten sonra FX'te yayınlanan "Wrexham'a Hoş Geldiniz" adlı popüler belgesel spor dizisi ile gözler önüne seriliyor. Sıradışı sportif ve finansal başarı sürecinde kulübün gerçekleştirdiği gelişmeler, popüler medya gözlüğüyle izleyiciye sunuldu. Belgesel gerçekten de samimi bir tonda, çok da fazla kurguya yer vermeksizin, tüm gelişmeleri baştan sona mümkün olduğunca izleyiciye aktarıyor. Bu belgesel ile Wrexham daha da popüler oldu. Şimdi artık, tüm dünya bu kulübü tanıyor.
Bu kulüpte yaşanan dönüşüm ve değişim adeta bir peri masalını andırıyor. Sanki sihirli bir sopa kulübe bir dokunuşta, onu dipten alıp en tepeye çıkarırken, futbol çevresi bu hikâyeyi soluksuz takip ediyor.
Nasıl izlenmesin ki?
Wrexham AFC, İngiltere futbol sisteminde üst üste üç yıl boyunca rekor kırarak yükselmeyi başaran nadir kulüplerden birisi. Belki daha önceden bu sportif başarıyı gösteren kulüpler de olabilir ama burada olayın bir de finansal yönü var ki; işte bu tam bir efsane gelişme. Kulübün dört yıl içinde piyasa değerinin 2,5 milyon dolardan 475 milyon dolara yükselmesi, ancak bir finansal sihirbazlıkla mümkün olabilir.
İşte, Wrexham’ın bu büyülü gelişim ve dönüşümü bir yandan hayran kitlelerini zafer sarhoşluğuna iterken, diğer taraftan finansal yatırımcıların da başını döndürüyor. Kulüp adeta bu kesimde yer alanlar için tam bir cazibe merkezine dönüşmüş durumda.
2,5 Milyon dolarlık bir değerden 475 milyon dolara giden bu süreç, rastlanması zor bir örnek olarak spor finans tarihindeki yerini alacak gibi görünüyor. Küreselleşmenin bir eseri olarak karşımıza çıkan bu gelişmeyi, ileride Hollywood senaryolarında bir gelişim ve dönüşüm hikâyesi olarak görürsek, hiç şaşırmayalım.
Championship’te oynayacak olmak kulübe ilgiyi artırıyor
Önümüzdeki sezon, İngiliz futbol piramidinde Premier Lig'in bir alt kademesindeki Championship’te mücadele edecekler. Yani, İngiliz futbol liglerinin 2 numarasında oynayacaklar. Ondört sezon amatör kümeden çıkma mücadelesi verip de soluksuz üç yılın sonunda buraya, Championship’e yükselebilmek, gerçekten de olağanüstü bir başarı öyküsü…
Şimdi kulübün Championship’te sergileyeceği performansı herkes çok merak ediyor. Acaba, Wrexham peri masalını Premier Lig’e yükselerek te devam ettirebilecek mi? Bu gerçekleşmese bile, kulübün Championship’te ortaya koyacağı sportif başarı, Wrexham’ın değerinin daha da katlanmasına olanak sağlayabilir.
Başarıyı paraya döndürüp hisse satışı yapmak!
Değişim ve dönüşümle gelen sportif başarı kulübün değerini katlayınca, şimdi kulüp sahipleri bunu paraya tahvil etmek istiyorlar. Bu, finansal futbol yapılanması içinde zaten beklenen bir gelişme.
Kısacası, Ryan Reynolds ve Rob McElhenney’in 2021’de 2.5 milyon dolara satın aldıkları kulüp 475 Milyon Dolarlık bir değere ulaşınca, Ryan Reynolds ve Rob McElhenney bu hikâyeyi gerçeğe dönüştürerek, kulüp hisselerini satmayı planlamaya başladılar.
Bir zamanlar amatör ligin dibine demir atmış kulüplerinden birisi olan Wrexham AFC, Hollywood yıldızları kulübü satın alıncaya kadar tam 14 sezon boyunca bir türlü buradan EFL League Two’a qualifiye olamadılar. Ta ki, kulüp mülkiyeti el değiştirene kadar. Ulusal Ligin gediklisi olan Wrexham AFC, şimdi Championship’te 475 milyon dolarlık bir değeriyle kendisine yeni sahip bekliyor.
Burada gördüğünüz rakam bir yazım hatası değil. Amatörden gelip aralıksız üç sezon bir üst lige yükselerek, dördüncü sezonda Premier Lig’den sonraki en yüksek lig olan Championship’e terfi eden Wrexham AFC’nin değeri bu dönemde .000 artarak 2,5 milyon dolardan 475 milyon dolara yükseldi. Girişim sermayedarlarının ağızlarının suyunu akıtan ve deneyimli spor yöneticilerinin kulüp değerlemesi hakkında bildikleri her şeyi sorgulamalarına neden olan türden bir sıçramadan bahsediyoruz.
Her şey Hollywood starlarının kulübü satın almasıyla başladı
Hollywood yıldızlarından Ryan Reynolds ve Rob McElhenney 2021'de Wrexham'ı satın aldığında, çoğu kişi bunun bir reklam gösterisi olduğunu düşünüyordu. Bu iki yıldız, kulübün sportif ve ekonomik-finansal ilerlemesini daha sonra “Welcome to Wrexham” ismiyle televizyonda spor belgesel dizisi haline getirdiler. Bu belgesel kulübün gelişim ve dönüşüm sürecini duygusal yoğunluklu bir proje olarak kamuoyuyla paylaştı. Başlangıçta, iki yıldızın Wrexham AFC’yi satın almalarına bazı spor ve medya camiasında dudak büküldü ise de gelişmeler ve ortaya çıkan sonuçlar futbolun on yıllardır gördüğü en ilgi çekici dönüşümün gerçekleştiğini bize gösterdi. Bu süreçte kaydedilen olağanüstü marka değer artışı ise, Hollywood yıldızlarının rol yapmadıklarını gösterdi. Wrexham A.F.C.'yi satın alıp ticari ve finansal risklere katlanarak, çok özgün bir projeyle yerelden küresele nasıl bir marka inşa edileceğini tüm spor ve finans kesimine gösterdiler.
Şimdi artık bu sıradışı projenin hedefinde sanırım Premier Lig var. Buraya kadar yaşanılanlar, bunun bir hülya olmadığının da bir göstergesi. Bu amaç doğrultusunda, 2025-26 sezonunda Championship’te yollarında ilerlemek Wrexham AFC için finansman da gerektirecek. Hollywood starları belki de ceplerinden daha fazla para koyma yerine, tam zamanı gelmişken, ellerindeki değeri paraya çevirmek istiyor olabilirler.
Championship ciddi bir bütçe ve finansman gerektiriyor
Böylesi bir dönüşüm peri masallarında bile geçiyor olsa bile, yine de bir finansmana ihtiyaç duyar. Kulüp........
© Ekonomim
