menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Küresel ekonomide yeni düzen: Orman kanunu

23 0
previous day

Son dönemde küresel ekonomi ve jeopolitik düzende yaşanan gelişmeleri en çarpıcı biçimde anlatan cümle, bence Profesör Nouriel Roubini'den geldi. "Stabilite döneminden belirsizliğe, istikrarsızlığa doğru gidiyoruz. Bu dümdüz kaos. Kim haklıdan kim kuvvetliye gidiyoruz. Orman kanunu geçerli" diyordu Roubini.

Roubini'nin "orman kanunu" dediğine ben "Orta Çağ’a dönüş" diyorum.

Geçen hafta Mahfi Eğilmez ile birlikte yaptığımız podcast programımız "Sesli Ekonomi"de, ekonomik doktrinleri ve ekonomi politikalarını konuştuk. 19. yüzyıla damgasını vuran klasik liberal iktisatçılardan ve 20. yüzyılda ortaya çıkan Keynesyen anlayışına kadar uzanan tarihi bir perspektifle değerlendirme yaptık.

Klasik iktisatçılar, ekonominin kendi kendine dengeye geleceğine inanıyorlardı. Ekonomide devlet müdahalesi olmaması; üreticinin serbestçe üretmesi, malların serbestçe dolaşması gerektiğini düşünüyorlar. "Görünmez el"in de yardımıyla serbest piyasanın dengesini kendi kendine kurabileceğini söylüyorlardı.

Ancak bu yaklaşımın 1929 Büyük Buhranı'nda işe yaramadığını gören John Maynard Keynes ise ekonomilerde talep yetersizliği olduğunda, piyasalar kendi kendini toparlayamayacağını ve böylesi bir durumda devletin aktif müdahalesinin gerektiğini savundu. Keynesyen yaklaşım; böylesi dönemlerde kamu harcamalarının artırılmasını,........

© Ekonomim