KOBİ’lerin finansman sorununa çare KGF olabilir mi?
Firmaların finansmana erişim sorunu yaşadığı, KOBİ’lerin sermaye sıkıntısı yaşadığı bugünlerde KGF yine konuşuluyor.
Türkiye, 2017 başında aldığı kritik bir kararla ekonomiyi canlandırmak için Kredi Garanti Fonu’nu kullanmaya başladı. Ekonomide finansmana erişimin sorun olduğu bir dönemde, KGF ciddi bir teminat kaldıracı görevi üstlendi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın tanımlamasıyla “2017’nin muhteşem bir inovasyonu”ydu.
Bu adımın temel amacı, bu yolla verilen kredilerle durgun ekonomiyi kısa vadede canlandırmaktı. O dönemde Maliye Bakanlığı eş zamanlı olarak dayanıklı tüketim malları ve mobilya sektörlerine yönelik geçici vergi indirimleri sağlayarak iç talebi canlandırmayı hedefledi. Ayrıca, SGK prim ödemelerini 10 ay erteleyerek iş dünyasının finansman sorununu hafifletmeye çalıştı.
Teminat yetersizliği nedeniyle borçlanamayan KOBİ’lerin krediye erişimlerini sağlamak amacıyla 1993’te kurulan KGF’nin verdiği kefaletlerle 23 yılda kullandırılan kredinin 20 katına yakın bir miktarı, 2017’de tek bir yıl içinde kullandırıldı.
Bu adımlar sayesinde iç talep toparlandı; ihracat ana pazarlarındaki toparlanmanın katkısıyla güçlü bir dış taleple desteklendi ve ekonomi canlandı. Karşılıksız çek oranları geriledi, istihdam arttı, bankaların sermaye yeterlilik oranları yükseldi. GSYH o yıl yüzde 7,4 büyüdü. KGF, ekonominin ciddi bir durgunluğa girdiği........
© Ekonomim
