menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

YYS belgesine sahip olmamak için beş neden

18 0
01.07.2025

MEHMET ALTAY YEGİN
Uluslararası Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Makale başlığını okuyunca bunun hatalı yazıldığını düşünenler çoğunlukta olacaktır. Çünkü esas olan Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip olunması halinde işletmelere katacağı katma değeri dile getirmektir. Ancak, bu sertifikaya neden hala sahip olunmadığını belirlenmesi birden fazla zorluk içermektedir.

Dış ticaret erbabının Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip olmama nedenleri birden fazla olabilir. Birkaçına örnek vermek gerekirse; kalite ve başvuru belge eksiklikleri, tesis güvenlik risk kriter yatırımları başı çekmektedir. Ancak bilinmesinde fayda var; yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği kapsamında “askıya alma” ve “iptal” durumları saklı kalmak kaydıyla, geçerlilik süresi sınırsızdır.

Maliyet azaltıcı unsurlar ile firmaların işletmelerine gerçekleştirdiği yatırımların yıllara sâri bir şekilde kat be kat kendini amorti edeceği düşünülmektedir. Hali hazırda YYS sahibi firmalarının verileri de buna işaret etmektedir.

Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsü belgesinin gümrük mevzuatımızdaki tarihsel sürecini kısaca hatırlatmak gerekirse: Uluslararası ticaretin kolaylaştırılması amacıyla gerçekleştirilen bu uygulama Türkiye’de “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü” (YYS) adı altında 2013 yılında yürürlüğe sokuldu.10.01.2013 tarihi Resmî Gazete’de yayımlanan “Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği” ile YYS belgeleri dağıtılmaya başlandı.

2025 yılının ilk yarısı itibarıyla, YYS sahibi firma sayısı 766’ya........

© Ekonomim