Yatırım teşvik kapsamında inşaatlarda devreden KDV finansal yükü azaltılmalı
Mehmet Tan
Yeminli Mali Müşavir
Hilal Işıldak
Yetkili Denetçi
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (KDVK) Geçici 37’nci maddesi 31.12.2028 tarihine kadar uzatıldı. Kanunun geçici 37. maddesi ile imalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin alımlarında KDV istisnası mevcuttur. Bu istisna büyük tutarlı inşaat harcamalarında yatırımcıya bir nebze de olsa finansal destek sağlamayı amaç edinmektedir. Bu konuda, Kanun maddesi ve KDV Genel Uygulama Tebliğ’inde ifadeler net ve açık olarak belirtildiği ve teşvik belgesi kapsamındaki inşaat harcamaları istisna kapsamında tutulduğu halde, Gelir İdaresi Başkanlığı verdiği özelgelerle, yatırımcıya sağlanan bu istisnayı uygulanması güç hale getirmektedir. Krediye erişimin ve yatırım yapmanın çok daha önemli olduğu günümüzde çok ciddi yatırım dönemi KDV yükü, dolayısıyla finansal yüke neden olunmaktadır. Konu Devlet yönetimince de önemsendiği için Geçici Maddenin 31.12.2025 olan süresi 01.05.2025 tarihli ve 32887 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, 30.04.2025 tarih ve 9770 Karar Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31.12.2028 tarihine kadar uzatılmıştır. Ancak, Gelir Yönetiminin de bu anlayışa uygun hareket etmesi gerekmektedir. KDVK Geçici 37. Maddesinde;
İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31/12/2028 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilir. Bu vergiler ve cezalarda zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlar.
Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve........
© Ekonomim
