menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Reel sektörün finansmana erişimi ekonomik istikrar için kritik önemde

17 0
23.06.2025

CENK ULUKARTAL - İntegral Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye ekonomisi, küresel ve bölgesel gelişmelerden yoğun biçimde etkilenirken teknolojik ilerlemelerin ve dijital dönüşümün sunduğu fırsatları değerlendirmek zorundadır. Ukrayna-Rusya savaşının yol açtığı enerji krizi, Doğu Akdeniz’de artan enerji rekabeti ve İsrail-İran çatışmasından simetrik savaşa dönen savaşın yarattığı belirsizlik, Türkiye ekonomisi üzerinde baskılar oluşturuyor. Yüksek enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar ve faiz oranlarındaki yükselişler, ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu bağlamda ekonomistler Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik’in birçok makale ve konuşmasında vurguladığı gibi, öngörülebilir politikaların ve güven ortamının tesis edilmesi kalıcı bir büyüme için şarttır.

Diğer taraftan dijitalleşme, ekonomik büyümeyi destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. 2024 yılında Türkiye’nin e-ticaret hacmi yüzde 61,7 büyüyerek yaklaşık 3 trilyon TL’ye ulaşmış ve toplam ticaretin yüzde 19,1’ini oluşturdu. Perakende e-ticaretteki yüzde 63,7’lik büyüme, tüketici davranışlarında dijitale yönelmenin kalıcı hale geldiğini gösteriyor. Bu gelişmeler, işletmelerin rekabet gücünü artırırken, tüketiciye daha hızlı ve etkin ulaşım sağlama imkânı vermesi açısından dikkat çekici bir gelişme olarak gündemimizdeki yerini koruyor.

Türkiye’nin 2021-2025 Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, yapay zekânın ekonomik katkısını maksimum düzeye çıkarmayı amaçlıyor. McKinsey & Company’nin analizlerine göre, yapay zekâda gecikmelerin Türkiye ekonomisine yıllık 50-60 milyar dolar maliyet getirebileceği belirtiliyor. Yapay zekâ teknolojilerinin bankacılık, sağlık ve otomotiv sektörlerindeki........

© Ekonomim