Dijitalleşen finans: Yapay zekâ ve algoritmik finans (2)
Geçtiğimiz hafta yapay zekânın finans dünyasında hızla artan kullanımına yönelik olarak yaşanan gelişmeler ile iş dünyasındaki uygulamalarına yönelik örnekler vermiştim. Bu hafta konuya dijitalleşen yatırım dünyasında en çok gündem maddelerinden diğeri olan “algoritmik finans” üzerinden devam etmek istiyorum.
Finans piyasalarında belirli algoritmalar ile alım/satım işlemlerinin gerçekleştirilmesinin kökeni, teknik analiz endikatörlerinin bir kaç tanesinin bir araya getirilmesi suretiyle borsalarda veri sağlayıcı şirketlerin yazılımları aracılığı ile manuel emir iletimlerine dayanmaktadır. Bilgisayar teknolojisinde, veri sağlayıcı şirketlerin yazılım uygulamalarında, borsa/aracı kurum emir iletim sistemlerindeki uçtan uca yapılan entegrasyonlar neticesinde yaşanan hız artışları ile nitelikli yatırımcıların artan ilgisi algoritmik işlem kullanım imkanını oldukça artırmış bulunmaktadır.
Algoritmik işlemler, borsalardaki alım ve satım kararlarını önceden belirlenen birtakım kurallar ve matematiksel modeller üzerinden gerçekleştirerek yatırımcılara çok daha disiplinli ve duygunun yer almadığı otomatik bir alım/satım imkanı vermektedir. Özellikle son yıllarda veri sağlayıcı sistemlerde tanımlı çalışan algoritmik işlem stratejilerinin, geleneksel usulde manuel gerçekleşen alım/satım yöntemlerine göre çok daha hızlı ve verimli performans sonuçları verdiği tespit edilmektedir. Bu tür stratejiler vasıtasıyla piyasalardaki muhtemel fırsatlar (istatistiksel arbitraj, hisse taraması) çok daha önceden tespit edilebilmekte, böylece kısa vadeli fiyat hareketlerinden faydalanılarak yatırımcılara kâr elde etme potansiyelleri sağlanabilmektedir.
Borsa İstanbul (BİST)’da kolokasyon hizmetinin başlaması ve BİSTECH teknolojisine geçişin tamamlanmasının hemen........
© Ekonomim
