menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Glokal / Glokalizasyon

7 0
18.04.2025

Ticaret Bakanlığının youtube “E ihracatta Glokalizm” videosundaki açıklamaya göre Glokalizasyon, küresel düşünerek yerel hareket etme stratejisi olup bu kapsamda Glokalizasyon stratejisi, satış yapılacak coğrafyadaki yerel kültürel normlara, konuşulan dile ve müşteri (veya tüketici) alışkanlıklarına uyumlu veya uygun ürün üretmek veya satmak olup bunlar, mutlaka doğru lojistik ile desteklenmelidir.

Glokalizasyon için T.C. Ticaret Bakanlığı E-ihracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Sayın Hasan ÖNAL’ın aşağıda detaylı açıklanan "Glokal" ifadesine göre hareket edebilmek gerekir ki bu da doğru "lojistik" gerektirir.

Glolalizasyon, bugün sadece satış yapılacak coğrafyadaki yerel kültürel normlara, konuşulan dile ve müşteri alışkanlıklarına uyumlu veya uygun ürün üretmek değil aynı zamanda satılacak coğrafyanın lojistik dinamiklerine uygun hareket ederek sipariş edilen ürünlerin, müşteriye söz verilen sürede sağlam ve tam teslim edilmesidir.

Küresel pazarda satış yapabilmek ve hatta marka olabilmek için bugün örneğin sadece iyi dikiş, iyi kumaş, iyi tasarım yeterli değil.

Pazarlama Karması, ürün satışını en iyi şekilde yapmak için 4P’nin yani “Ürün (Product)”, “Yer (Place)”, “Tutundurma (Promotion)”, “Fiyat (Price)” unsurlarının doğru yönetilmesidir. Doğru ürünü ürettiniz, doğru fiyat belirlediniz ve çok harika reklamlar ile tanıtıp satın alım isteği uyandırdınız AMA ya müşteri, ürününüzü rafta bulamazsa veya e-ticarette sipariş edilen ürünü müşteriye teslim edemezseniz ne olacak? Bütün doğrular için yaptığınız gayretler ve harcadığınız paralar, maalesef boşa gitmiş oluyor (olacak).

“Yer” kavramı, doğru ürünü, doğru zamanda, doğru müşteri grubunun kullanımına sunarak ya da doğru müşteri grubunun bu doğru ürüne doğru zamanda kolayca ulaşmasını mümkün kılarak onların yani müşterinin fayda elde etmesini yani kullanabilmesini sağlamaktır. Kısaca, bildiğimiz lojistik.

Ürünün, satılmış olması için müşteriye teslim edilmesi veya satılabilmesi için müşterinin ona kolayca ulaşabilmesi gerekir. Aksi durumda müşteri, diğer alternatife yönelir ve bu durum, sadece satışı değil marka bilinirliğini de etkiler. Firmalar; en iyi ürünü üretmiş, en doğru fiyatı belirlemiş ve en güzel reklamları yapmış olmasına rağmen o ürünü müşteriye ulaştırmıyor ya da........

© Ekonomim