Bölgesel sektörel teşvik sisteminin göç karnesi
Teşvik sisteminde yapılan son değişiklikler üzerine 2012 yılından beri uygulanmakta olan 6 bölgeli bölgesel-sektörel teşvik sisteminin performansını değerlendirmeye devam ediyoruz. Geçen hafta 13 yıllık sektörel bölgesel teşvik sisteminin ekonomik büyüme, gayri safi yurtiçi hasıla ve kişi başına gelir açısından bölgeler arası eşitsizliğin giderilmesinde başarılı olup olmadığını ele almıştık. Bu hafta bölgesel-sektörel teşvik sisteminin performansına iç göç penceresinden bakacağız.
Bölgesel teşvik sisteminin temel amaçlarından birisi geri kalmış illerde sosyoekonomik gelişmişlik düzeyini yükseltirken yatırımların, istihdamın ve refahın artmasını sağlamak. Bunlar sağlandığı ölçüde geri kalmış illerden gelişmiş illere göçün frenlenmesi sağlanabilir. Yoksul bölgelerden göçün geriletilmesi, teşvik sistemlerinin hem hedefi hem de başarısının bir ölçütü olarak değerlendirilebilir.
2012-2024 arasındaki 12 yıllık sürede iç göç verilerine 6 bölgeli teşvik sistemi penceresinden baktığımızda görünüm şöyle:
- 12 yıllık süreçte teşvik bölgelerinin net göç hızında anlamlı bir farklılaşma ortaya çıkmadı. En gelişmiş 1. ve 2. teşvik bölgeleri göç alırken, geri kalmış illerden........
© Ekonomim
