“Dünyanın geleceği için gereken iki can simidi; gençler ve cesaret”
Sosyal girişimcilerle birlikte sorunlara çözüm üretmek ve toplumsal etkiyi büyütmek amacıyla doğan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı 9 yılı geride bıraktı.
Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinden biri olan, insanı ve sosyal faydayı önceliklendiren rahmetli İbrahim Bodur’un anısını yaşatmak amacıyla 2017 yılında başlayan program, bugüne kadar 100’e yakın sosyal ve etki girişimine destek oldu. ‘İBSG Topluluğu’ birbirinden öğrenen, birlikte değer üreten, kolektif fayda yaratan ortak güç haline geldi.
3 Haziran 2025 tarihinde, Kale Seramik binasında düzenlenen basın buluşmasında konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay projeyi şu cümleyle tanımladı. “Bu topluluğun gücüne inanıyoruz. Çünkü sosyal girişimcilik, aslında birlikte yürümeye gönüllü insanların hikâyesi.”
Zeynep Bodur Okyay, programın en önemli çıktılarından birinin güçlü bir ekosistem yaratması olduğuna, dünyanın her köşesinde sosyal girişimciliğin hızla yükseldiğine, insanlığın sadece ekonomik değer yaratan değil; aynı zamanda gezegene ve topluma da iyi gelen çözümlere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
“Bugün dünya genelinde yaklaşık 10 milyon sosyal girişimci, sosyal ve çevresel fayda yaratarak yaşamları değiştiriyor. Schwab Vakfı’nın verilerine göre bu girişimler 200 milyon işi destekliyor, yıllık 2 trilyon dolar gelir yaratıyor. Sosyal ekonomi (sosyal girişimler dahil) Avrupa Birliği'nde yaklaşık yüzde 6,2'lik bir istihdam payına sahip” diyen Zeynep Bodur, dünyamızın ve sosyal girişimciliğin geleceği için gençler ve cesaret gerektiğini, onların bir anlamda can simidi olduğunu ifade etti.
9 yılda 25000 başvuru
Zeynep Bodur Okyay’ın verdiği bilgiye göre, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’na bu yıl 373 başvuru geldi. Böylece, 9 yılda gelen toplam başvuru sayısı 2.500’i aştı. Bu girişimlerin faaliyet alanları arasında eğitim, iklim, afet iyileştirme, kırsal kalkınma, kadın ve gençlerin güçlenmesi, sürdürülebilir üretim gibi başlıklar öne çıktı.Kadın sosyal girişimciler yüzde 59 oranla bu yıl yine önde yer aldı Toplam başvurunun yaklaşık yüzde 40’ı üç büyük il dışındaki bölgelerden geldi. Üç büyük ilden sonra en çok başvuru ise Hatay’dan geldi. Deprem bölgesinden gelen başvurular, tüm başvuruların yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturdu. Başvurularda özellikle kadın emeğinin değerlendirilmesi, kültürel mirasın yaşatılması, topluluk temelli iyileşme, çocukların eğitimine destek ve........
© Ekonomim
