Stratejik iş ortaklığı - 1
Günümüz rekabet ortamında, şirketlerin yalnızca kendi iç kaynaklarıyla sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeleri giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle işletmeler, stratejik hedeflerine ulaşmak için diğer şirketlerle rekabet etmek yerine, güç birliği oluşturmak için “Stratejik İş Ortaklıkları” kurma yoluna gitmektedirler.
Bu konuyu irdelemek için 3 yazıdan oluşan mini bir yazı dizisi hazırladım. İlk yazımda genel olarak Stratejik İş Ortaklığının özellikleri, avantajları ve gerekli unsurları ele aldıktan sonra hem dünyada hem de Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı Stratejik İş Ortaklıkları örnekleri vereceğim.
Stratejik iş ortaklığı, iki ya da daha fazla kuruluşun uzun vadeli hedefler doğrultusunda kaynaklarını, bilgilerini ve yetkinliklerini birleştirmesiyle oluşan iş birliği modelidir.
Stratejik iş ortaklığı, sıradan tedarikçi-müşteri ilişkilerinden farklı olarak, karşılıklı güvene dayalı, uzun vadeli ve genellikle her iki tarafın da stratejik fayda elde ettiği ticari bir ilişki biçimidir. Stratejik iş ortaklığı iki veya daha fazla şirket tarafından da yapılabilir. Bu ortaklıklar, ürün geliştirme, pazara giriş, maliyetleri düşürme, teknolojik yetkinlikleri artırma gibi birçok alanda değer yaratır. Stratejik iş ortaklığının temel özelliklerini; şirketlerin ortak hedef ve vizyon oluşturmaları, bilgi ve kaynakların paylaşımı, uzun vadeli ilişki yönetimi, karşılıklı güven ve şeffaflık, risk ve kazançların paylaşımı olarak sıralayabiliriz.
Yerel bir ortakla iş birliği yaparak yeni pazarlara veya sektörlere daha hızlı ve düşük maliyetle girilebilir. Özellikle AR-GE ve inovasyon yatırımlarında maliyetler ile pazarda oluşabilecek riskler, stratejik iş ortakları arasında paylaşılabilir. Stratejik ortakların farklı güçlü yönleri ve yetkinlikleri bir araya getirilerek daha güçlü bir yapı oluşturabilir. Değişen piyasa koşullarına ortak stratejilerle daha çevik yanıt verilebilir.
Her şeyden önce, stratejik iş birliğinin başında tarafların hedefleri ve beklentileri açıkça tanımlanmalıdır. Ortaklıkta yer alan şirketlerin kurumsal kültürleri arasında uyum olması çok önemlidir, bu durum çatışmaları azaltır. Ortaklar arasında bilgi paylaşımında şeffaflık olmalı ve düzenli bir iletişim kurulmalıdır. Ortaklık sürecinin başarısını ölçmek için belirli KPI’lar tanımlanmalıdır. Ortaklık süresi sona ereceği tarih belirli ise veya ortaklık bozulduğunda tarafların zarar görmesini önleyecek planlar ve uygulamalar önceden planlanmalı ve sözleşmelerle yazılı hale getirilmelidir.
Bugünkü yazımı dünyadan ve Türkiye’den başarılı stratejik iş ortaklığı örnekleri ile tamamlamak isterim.
-Starbucks & PepsiCo
Starbucks ve PepsiCo arasında kurulan stratejik iş ortaklığı, Starbucks markalı hazır kahve ürünlerinin ABD dışında dağıtımını kapsamaktadır. Starbucks ürünlerini üretme ve PepsiCo'nun geniş dağıtım ağıyla sunma hedefiyle kurulan bu ortaklık, her iki markanın da küresel ölçekte büyümesine katkı sağlamıştır.
-Nike & Apple
Nike’ın spor giyim ürünleri ile Apple’ın teknolojisi bir araya gelerek Nike adlı ürün serisini doğurdu. Bu iş birliği sayesinde sporcular; iPod veya iPhone üzerinden aktivitelerini takip edebiliyor, performanslarını analiz edebiliyorlar. Ortaklık, spor teknolojisi alanında çığır açtı.
-Spotify & Uber
Uber, yolculuk deneyimini kişiselleştirmek için Spotify ile iş birliği yaptı. Kullanıcılar, Uber araçlarında kendi Spotify listelerini dinleyebildi. Bu ortaklık hem müşteri deneyimini iyileştirdi hem de her iki markanın kullanıcı etkileşimini artırdı.
-Coca-Cola & McDonald’s
Dünyanın en uzun soluklu ve en başarılı stratejik ortaklıklarından biri. McDonald’s restoranlarında Coca-Cola ürünlerinin sunulması sadece içecek satışlarını değil, markaların ortak kampanyalarıyla global tanınırlığını da artırdı.
-Intel & Microsoft (Wintel Ortaklığı)
Bilgisayar dünyasında devrim niteliğinde olan bu ortaklıkta, Intel işlemcileri ile Microsoft işletim sistemleri entegre........
© Ekonomim
