Kadınlar üretiyor, kurtarıyor, inşa ediyor!
Kadınlar, arama kurtarmadan mühendisliğe, enerjiden teknolojiye her alanda güçlerini ortaya koyuyor. AKUT’ta kadın gönüllüler sahada aktif rol alırken, Türkiye’de bilim ve mühendislik alanlarında çalışan kadın oranı yüzde 44’e ulaşarak AB ortalamasını geçmiş durumda. İşte kadınların gücünü ortaya koyan örnekler…
Yıllardır toplumsal sorunların çözümüne katkı sunan projelerle uzun soluklu ve sorunun çözümüne yönelik eylem planları ortaya koyan Opet, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlenmesi ve kadın istihdamını artırmak için kapsamlı ve uzun vadeli projeler ile etkin bir mücadele yürütüyor. OPET, 2018 yılında başlattığı “Kadın Gücü” Projesi ile sektörde bu anlamda çok fazla yol alınmasını sağladı. Kasım 2023’de bu projeyi başka bir boyuta taşıyan OPET, UN Women ile birlikte geliştirdiği ve kendi sektöründe Türkiye’de bir ilk olan “Eşitsek Fark Eder” Projesi’ni hayata geçirdi.
Kadın Gücü Projesi ile sektörde kadına bakış açısının değiştiğine işaret eden OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu önemli bir iş birliğine imza atarak; Türkiye genelindeki 18 yaş üstü iş hayatına girmek isteyen, halihazırda iş gücüne katılımı olmayan, farklı sebeplerden dolayı çalışmayan her yaş grubu ve eğitim düzeyinde kadınlara kapılarımızı açtık. OPET bayileri, özel istihdam bürosu GI Grup, kadın dernekleri, İSMEK, kariyer siteleri ve OPET gönüllüleri ile birlikte proje devreye girdi. Proje kapsamında ilk olarak akaryakıt istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçirerek “her istasyonunda en az iki kadın çalışan” olmasını hedefledik. Mart 2018’de proje ilk başladığında OPET ve Sunpet istasyonlarımızda kadın çalışan sayısı bin 541 idi. Oransal olarak ifade etmek gerekirse çalışanların toplamı içinde kadınların payı yüzde 8’ler düzeyindeydi. Ocak 2025 itibarıyla ise istasyonlardaki 17 bin 199 çalışanın, 4 bin 66’sı artık kadınlardan oluşmakta. Toplam kadın çalışan sayısı yüzde 164 artarken kadın çalışan oranı yüzde 23,6’lara çıktı. Proje ile BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusunda hem OPET Genel Müdürlük bünyesinde hem de OPET istasyonlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kurum politikaları ve uygulamalarının geliştirilmesi planlanırken alınan bu aksiyonların sektörde öncü ve örnek olması, toplumsal fayda yaratmasını amaçlıyoruz. İki yılı aşkın bir sürede hayata geçirmeyi planladığımız projenin ilk yılını geride bıraktık. Proje çerçevesinde OPET Genel Müdürlük ve istasyon çalışanlarını kapsayacak Temel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitim Programı’nın hazırlıkları tamamlandı. 2025 yılı ilk yarısı itibarıyla tüm OPET çalışanları ve 17 bin istasyon çalışanı bu eğitimleri almış olacak” diye konuştu.
Kadınların mühendislik mesleğindeki varlığı her geçen yıl artarken, Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında; bilim ve mühendislik alanlarındaki kadın çalışan istihdamında önde yer alıyor. Özellikle yazılım geliştirme ve teknoloji alanlarında kadın mühendislerin sayısı hızla artıyor, ancak genel olarak mühendislikte kadın temsil oranı dünya genelinde hala düşük. Ayrıca, yazılım geliştirme ve biyomedikal mühendislik gibi alanlarda kadın mühendislerin giderek daha fazla yer aldığı gözlemleniyor. Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Çisem Neval İnci, “Kadın mühendisler ve teknik personel, bilgi ve becerileri açısından erkek meslektaşlarıyla eşit olmalarına rağmen, çalışma hayatında çeşitli zorluklarla karşılaşsa da veriler gösteriyor ki sayımız her geçen gün artıyor. Biz mühendisiz, mimarız, teknik personeliz, üreticiyiz, lideriz! Vazgeçmeyen, yılmayan, tüm baskılara karşı dimdik duran kadınlarız. Sendika olarak, kadın mühendisler ve teknik çalışanların haklarını korumak, eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve daha adil bir çalışma ortamı oluşturmak için kararlıyız. Kadınların emeklerinin takdir edilmesi ve hak ettikleri değeri görmesi adına mücadele etmeye devam edeceğiz” yorumlarını yapıyor.
Erkek egemen bir meslek olarak görülen mühendislik alanında, kadınlar cam tavanları yıkmak için........
© Ekonomim
