Elektriği daha ucuz ve daha yeşil hale getirmenin yolu: Dünya şebekelerini birleştirmek
Yenilenebilir kaynaklara geçiş hızlanırken, bu yeni enerji sisteminin verimli ve sürdürülebilir olabilmesi için küresel elektrik ticaretinin güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak bugün, dünya genelinde üretilen elektriğin yalnızca yüzde 3’ü uluslararası ticarete konu oluyor. Bu, hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük bir fırsatın kaçırıldığı anlamına geliyor.
Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Elektrik 2025 raporuna göre, dünya genelinde elektrik tüketimi son yılların en hızlı artışını kaydederek 2027’ye kadar yıllık yaklaşık yüzde 4 büyüyecek. Bu artışın başlıca nedenleri arasında sanayi üretiminde elektriğin daha yoğun kullanımı, klima talebindeki yükseliş, ulaşım sektörünün öncülüğünde hızlanan elektrifikasyon ve veri merkezlerinin hızlı yaygınlaşması yer alıyor. Önümüzdeki 3 yılda küresel elektrik talebindeki ek artışın büyük bölümü, toplam talep büyümesinin yüzde 85'ini oluşturan yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerden kaynaklanacak. Rapora göre, özellikle yenilenebilir enerji ve nükleer gibi düşük emisyonlu enerji kaynaklarındaki büyümenin, küresel elektrik talebindeki artışı 3 yıl boyunca karşılamaya yeteceği öngörülüyor. IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, küresel elektrik talebindeki hızlanmanın, dünya genelindeki enerji sistemlerinde yaşanan değişiklikleri ve yeni bir ‘Elektrik Çağı’na yaklaşıldığını gösterdiğini aktarıyor.
Sadamori’nin de ifade ettiği gibi, dünya, enerji dönüşümünün kritik bir eşiğinde. Yenilenebilir kaynaklara geçiş hızlanırken, bu yeni enerji sisteminin verimli ve sürdürülebilir olabilmesi için küresel elektrik ticaretinin güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak bugün, dünya genelinde üretilen elektriğin yalnızca yüzde 3’ü uluslararası ticarete konu oluyor. Bu, hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük bir fırsatın kaçırıldığı anlamına geliyor. Oysa uzmanlar elektrik ticaretinin, arz ve talebin farklı bölgeler arasında dengelenmesini sağlayarak fiyatları optimize edebileceği görüşünde. Yenilenebilir enerji üretimi doğası gereği değişkenlik gösterdiği için, bir bölgede fazla üretim olduğu dönemlerde elektriğin ihraç edilmesi, diğer bölgelerdeki enerji güvenliğini artırırken israfı önleyebilir. Tersine, üretimin düştüğü zamanlarda ithalat yapılması, ülkelerin enerji arzında istikrar sağlar. Bu döngü, yenilenebilir enerji yatırımlarının ekonomik cazibesini artırırken, fosil yakıtlara olan bağımlılığı da azaltır.
The Economist dergisinde geçtiğimiz günlerde önemli bir makale yer aldı. Konu,........
© Ekonomim
