Omerta: Suskunluk kültürü
Sicilya mafyasının ‘suskunluk yasası’ Omerta maalesef organize suç dünyasına özgü bir mesele değil. Bugün iş hayatının pek çok alanında da susma mecburiyeti yok mu?
Elbette suç dünyasının Omerta’sı ile iş dünyasınınki birbirinden çok farklı.
Suç dünyasında amaç kanun dışı işleri gizlemek. İş dünyasında genellikle yaşanan ise üst yönetimin eğilimleri dışında görüş bildirmemek.
Suç dünyasında Omerta net şekilde bildiriliyor, kuralı ihlal etmenin cezası da ölüm. İş dünyasında ise mesele daha ‘nazik’ ve ‘sofistike’ şekilde öğretiliyor: “Üst yönetim öyle istiyor”, “Boşuna karışma, başını yakarsın”, “Burada işler böyle yürür”. Mesajı almayanlar ise bedelini terfi veya primde geride kalmakla ödüyor.
Ancak iki dünya arasındaki en büyük fark, suskunluğun etkisinde. Zira suç dünyasında suskunluk yasası polise yakalanma ihtimalini azaltıyor, bir anlamda ‘başarı’ getiriyor. Halbuki iş dünyasında suskunluk yasasının kaçınılmaz sonucu başarısızlıktır.
Zira sessizliğin çok şiddetli bir sesi vardır. Maharet doğru mesajları çıkarabilmekte. Besteci Debussy’nin sözünü hatırlayalım: ‘Müzik notalar arasındaki........
© Ekonomim
