Yapmayın, tasarruf sahibini köşeye sıkıştırmayın!
✓ Tasarruf kedi gibidir ve köşeye sıkıştırmaya gelmez. Bir şekilde kaçar, o köşeden kurtulur ve kaçarken de zarar verir.
✓ Bu yüzden ekonomi yönetimi evlerinde kedi beslemeli! Beslemeli ki kediyi (tasarrufları) köşeye sıkıştıramadıkları gibi, istedikleri zaman istedikleri hareketi yaptıramadıklarını da görmeli!
Bilimde “sıvılar sıkıştırılamaz” diye özetlenen bir kural vardır. Aslında sıvılar sıkıştırılır da, öylesine önemsiz bir düzeydedir ki bu, prensip olarak sıvıların sıkıştırılamayacağı ilkesi ya da kuralı kabul edilmiştir.
Tasarruflar da sıvı gibidir. Pek sıkıştırmaya gelmez. Bir yerden patlak verir, boş bulduğu alana akar. Tabii ki tasarruf sahibi de...
Ocak ayının verilerine bakıyoruz; finansal yatırım araçlarının hiçbirinde reel getiri yok. Bir tek devlet iç borçlanma senedinde (DİBS) reel getiri görülüyor ama tasarrufunu doğrudan bu araçta değerlendiren kaç kişi var ki? DİBS’e olsa olsa fonlar kapsamında yatırım yapılıyordur.
Diğer finansal araçların tümünde reel kayıp var. Mevduatta, borsada, dövizde ve altında. Her ne kadar altın son günlerde bir atak yapmış ve hızlı bir artışa konu olmuşsa da geçen ayki durum hiç de parlak değil.
İşte ocak ayının verileri... Bir ayda mevduat yüzde 1,5, külçe altın yüzde 2, dolar yüzde 3,3, euro yüzde 4,4, borsa ise yüzde 4,3 reel kayba yol açtı.
Şimdi “Tasarruf sahibini ve tasarrufları sıkıştırmayın” derken saydığım tüm finansal araçları kastediyor değilim elbette.
Ne yani “Ekonomi yönetimi bir şeyler yapsın da altın fiyatları artsın” denilebilir mi?
Ya da hisse senedi fiyatlarının yükselmesi yönünde........
© Ekonomim
