menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hayret; 19 Mart vatandaşın enflasyon kaygısını hiç artırmamış!

58 1
29.04.2025

Vatandaş enflasyonla ilgili olarak ya devlet kendisine soru sorduğunda doğru söylemiyor ve o soruları “Gidişat aynı” diye geçiştiriyor; yok eğer doğru söylüyorsa çarşıda, pazarda, sokakta laf olsun diye yakınıyor.

■ Türkiye, siyasi tarihinde şimdiye kadar örneği görülmemiş bir sürecin içinden geçiyor...

■ İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanmasına kadar uzanan 19 Mart süreci yaşanıyor...

■ Ekonomi yönetimi bile anında tepki verip 19 Mart’ın ertesi günü faiz artırımına gitmek zorunda kalıyor...

■ Dövizde herkes diken üstünde, Merkez Bankası kur artışı yaşanmasın diye yaklaşık 50 milyar dolar satmak zorunda kalıyor...

■ Enflasyon konusunda iyimserliğiyle bilinen piyasa katılımcıları bile bu gelişmelerin ardından bir yıl sonrasına ilişkin enflasyon tahminlerini 1 puan yukarı çekiyor.

■ Enflasyon konusundaki sorularla ilgili olarak televizyon kanallarının uzattığı mikrofonlara her gün “Öldük, bittik” diyen vatandaş ise sanki 19 Mart’ı hiç yaşamamış, son dönemde sanki Türkiye’de hiçbir şey olmamış, hiçbir olağanüstülük yokmuş gibi davranıp enflasyon tahminini yalnızca 0,05 puan, evet yalnızca 0,05 puan artırıyor. Tamam, vatandaşın tahmini ile piyasa katılımcıların tahmini arasında zaten çok büyük bir makas var ama aydan aya değişim böylesine nasıl farklı olabiliyor? Şu durumda yazımın ilk paragrafında dile getirdiğim görüşümü tekrarlayacağım:

Vatandaş enflasyonla ilgili olarak ya devlet kendisine soru sorduğunda doğru söylemiyor ve o soruları “Gidişat aynı” diye geçiştiriyor; yok eğer doğru söylüyorsa çarşıda, pazarda, sokakta laf olsun diye yakınıyor.

Bir yıl sonrasına ilişkin enflasyon tahmini marttan nisana piyasa katılımcılarında 1,01 puan, hanehalkında 0,05 puan, reel sektörde ise 0,60 puan artış göstermiş. Yani reel sektör de olan bitenden daha çok kaygı duyuyor. Vatandaş ise pek bir rahat!

Hiç düşündünüz mü; Türk halkı ekonominin iyiye mi, yoksa kötüye mi gittiğine ilişkin olarak öncelikle neye bakar?

Benim gözlemim şu:

Vatandaş önce

© Ekonomim