Kurum kazancının belirlenmesinde kurumsal giderler
Bilindiği gibi kurumlar vergisi mükellefleri de esas itibariyle, Gelir Vergisi Kanunu’nda esasları yer alan ticari kazançla benzer şekilde kazançlarını belirler. Ancak gelir vergisi mükellefi gerçek kişilerle tüzel kişi kurumlar arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar nedeniyle ticari kazancı belirlemede indirilen giderler yanında kurumlara has bazı giderler söz konusudur. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) 8.nci ve 11.nci maddelerinde kurumlara has giderlere yer verilmiştir. Ayrıca Kanunun 10.cu maddesinde de diğer indirimlere yer verilmiştir. Bugün yazımızda Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8.nci maddesinde yer alan, kurumlara has indirilecek giderler üzerinde duracağız.
Bu maddede, mükelleflerin ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazançlarının tespitinde, ayrıca hasılattan indirebilecekleri giderler düzenlenmiştir. Buna göre, aşağıda belirtilen giderler hasılattan indirilebilecektir.
İhraç edilen menkul kıymetlere ilişkin tüm giderler hasılattan indirilebilecektir. Bu giderler arasında senetlerin kağıt ve basım giderlerini, mahkeme, noter ve diğer tasdik ve tescil giderlerini, damga vergisini ve ihraç dolayısıyla ödenen sair harç ve resimleri, ihraç dolayısıyla bankalara verilen komisyonları, hisse senetleri ve tahvillerin borsaya kaydı için yapılan giderleri ve bunlara benzer diğer her türlü giderleri saymak mümkündür.
Kurumların kuruluşları sırasında yapılan; ana sözleşmenin hazırlanması, kuruluş genel kurul toplantılarının yapılması, tanıtma ve reklam gibi kuruluş ve örgütlenmeye ilişkin birtakım giderlerin kurum kazancından indirilebilmesi mümkündür. Kuruluş ve örgütlenme giderleri aktifleştirilerek beş yılda itfa edilebilir. Kurum yönetiminin tercihine bağlıdır.
Genel kurul toplantıları için kurum tarafından yapılacak giderler; ilan ve posta giderleri, toplantı salonu kira bedeli ve benzeri giderlerden oluşur. Elektronik genel kurul yapılacaksa buna özgü giderler de indirilir.
Genel kurul üyelerinin genel kurula katılmak için yaptıkları giderler, kurumlarca karşılansa dahi gider kaydedilemez. Çünkü bu tür giderler genel kurul yapan kuruma ait giderler olmayıp, ortakların kuruma koydukları sermayelerinin idaresi ile ilgili giderlerdir.
Genel kurul toplantılarında, genel kurul üyelerinin ağırlanmaları ile ilgili giderler, genel örf ve adetlere uygun temsil ve ağırlama gideri niteliğinin ötesine........
© Ekonomim
