Kazancın tespitinde binek otomobillerin giderlerine kısıtlama
Gelir Vergisi Kanunu’na göre kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilmektedir. İşletmeye dahil olan veya kiralanan taşıtlara ilişkin harcamaların gider olarak kabul edilebilmesi için bu taşıtların ticari işlerde veya mesleki faaliyette kullanılması gerekmektedir.
5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile, 1/1/2020 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançlara uygulanmak üzere; Gelir Vergisi Kanununun 40. ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1), (5) ve (7) numaralı bentleri ile 68. inci maddesinin birinci fıkrasının (4) ve (5) numaralı bentlerinde yapılan değişikliklerle, ticari kazanç ve serbest meslek kazancı sahiplerinin kiraladıkları veya iktisap ettikleri binek otomobillerine ilişkin giderler ile amortisman tutarlarının vergi matrahlarından indirilmesine sınırlamalar getirilmiştir.
İşletmeye veya envantere dahil olup ticari veya mesleki faaliyette kullanılan binek otomobillerin giderleri sınırlandırılmakta olup, bu sınırlama esas itibarıyla faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere binek otomobillerinin giderlerini kapsamaktadır.
Yapılan giderlerin, işletmeye veya envantere kayıtlı ya da kiralama yolla edinilen binek otomobillerine ilişkin olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Düzenlemeye ilişkin ayrıntılı açıklamalar 311 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer almaktadır.
Binek otomobillere ait gider ve amortisman yoluyla indirim konusu yapılabilecek tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenmektedir. 2024 takvim yılı için uygulanacak tutarlar, 324 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği,2025 yılına ilişkin tutarlar ise 329 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiştir. Bugün yazımızda binek otomobillerin tanımından sonra gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince gider yazılabilecek ve yazılamayacak giderler üzerinde duracağız.
Binek otomobil ifadesinden Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonunda yer alan motorlu taşıtların anlaşılması gerekmektedir. Ancak; ambulanslar, mahkûm taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilme zorunluluğu bulunmayan ve sadece havalimanı apron bölgesi gibi belli alanlarda kullanılan taşıtlar, 87.03 tarife pozisyonunda yer almakla birlikte binek otomobil kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Binek otomobiller, 87.03 tarife pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş (87.02 pozisyonuna girenler hariç) steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi çok amaçlı araçları kapsamaktadır.
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 2024 takvim yılı için 26.000 Türk lirasına........
© Ekonomim
