LGS, YKS sonrası senaryolar (2)
Veli ve öğrenciler dokuz doğuruyor. Sınav sonuçları, hiç gereği yokken, uzadıkça uzuyor. Madem süreç uzun, bu süreyi en iyi şekilde değerlendirerek, her türlü senaryoya hazır hale gelmek en doğru olanı. Bugünkü sorumuz “Devlet mi, vakıf mı?..”
Hadi bir tık daha yelpazeyi genişletelim ve şu soruya cevap arayalım:
Vakıf mı devlet mi,
oturduğumuz kent mi dışarı mı,
bu yıl mı seneye mi?
Peki ne yapmak gerekir?
Doğru olan ne?
İşte bu noktada herkese ortak bir reçete sunmak yanlışların en büyüğü olur.
Kimi için çok doğru olan, bir başkası için tam tersi bir durum oluşturabilir.
Her soruyu her aday, kendi içinde bulunduğu duruma göre değerlendirmeli ve sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek karar vermeli.
Örneğin mezuna kalmak en zor kararlardan birisi. O bir yıl çok zor geçer ve her şey yolunda giderse, bir yıl kaybetmeye değer ama ya tam tersi olursa?
Öylesine çok değişken var ki bu yüzden bir değil, on kez düşünmekte yarar var.
Örneğin farklı bir kent ayakta durmak, hayat tecrübesi ve daha iyi bir yere girmek bu süreçte cazip gibi görünse de getireceği her bir sorun yeni bir macera demek!
Örneğin yaratacağı uyum sorunu, barınma, ulaşım, yemek, sosyal çevre ve daha pek çok etken bir süre sonra, pek çok adayı “Benim burada ne işim var” noktasına getirebiliyor.
Bu yüzden il dışı tercihleri de çok yönlü düşünmek, olası pek çok yanılgının daha başlamadan bitmesini beraberinde getirecektir…
“Meslek mi üniversite mi?” konusu da en zor kararlardan birisi ve bu sorunun cevabı da kişiden kişiye değişse de kararlı olduğunuz bir meslek varsa, onun peşinden gitmeniz uzun vadede yararlı........
© Eğitim Ajansı
