menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fırsatlar, tehditler ve firmalara yönelik aksiyon planı

18 26
02.07.2025

2025 yılının ikinci yarısı, küre­sel ve yerel ekonomide önem­li değişimlere sahne olacak gi­bi görünüyor. Pandemi sonrası toparlanma süreci, enflasyonla mücadele politikaları, teknolojik dönüşüm ve jeopolitik gerilim­ler, iş dünyasını derinden etkile­yecek faktörler arasında.

Firma­ların bu dönemi doğru okuyarak stok yönetimi, yatırım stratejile­ri, borçlanma politikaları ve ala­cak yönetimi konularında proak­tif adımlar atması gerekiyor.

-2025 yılı ikinci yarısı ekonomik beklentileri

1.1 Küresel ekonomide bek­lenen gelişmeler

- Enflasyon ve faiz politika­ları: ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) enflasyonu kontrol altına al­mak için faiz artırımı veya gev­şeme politikalarını sürdürebi­lir. 2025’in ikinci yarısında enf­lasyonun kısmen kontrol altına alınması beklenirken, yüksek fa­iz ortamı borçlanma maliyetleri­ni artırabilir.

- Büyüme dinamikleri: Ge­lişmiş ekonomilerde büyüme ya­vaşlarken, gelişmekte olan ül­kelerde (Çin, Hindis­tan, Türkiye gibi) orta düzeyli büyüme devam edebilir.

- Enerji ve emtia fi­yatları: Petrol ve doğal­gaz fiyatlarındaki dal­galanmalar, üretim ma­liyetlerini etkileyebilir. Yenilenebilir enerji ya­tırımları hız kazanabi­lir.

1.2 Türkiye ekonomisine yansımalar*

- Enflasyon ve kur politikası: TCMB’nin para politikası, döviz kuru ve enflasyon hedefleri doğ­rultusunda şekillenecek. Kur dal­galanmaları ithalatçı ve ihracatçı firmaları farklı şekillerde etkile­yebilir.

- Yapısal Reformlar: 2025’te kamu maliyesi, vergi politikaları ve yatırım teşviklerinde değişik­likler olabilir.

- Dijital dönüşüm ve ye­şil ekonomi: Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme odaklı projeler desteklenmeye devam edecek.

2 Fırsatlar ve........

© Dünya