Silahlanma
3. Dünya Savaşı çıkar mı tartışmaları altında 1990’dan beri yaşadıklarımız topyekûn olmasa da dünyaya yayılmış çatışmalar silsilesinin içerisinde olduğumuzu gösteriyor. Irak, Afganistan, Libya, Suriye, Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin, İsrail/ABD-İran. Maalesef tüm bu çatışmalar hemen yanı başımızda cereyan ediyor.
Çatışmaların yoğunluğu “güvenliği” her ülke için daha da öncelikli hale getiriyor. Güvenlik ikilemi silahlanma isteğini artırıyor. Soğuk Savaş döneminde görmediğimiz bir savunma harcamasıyla karşı karşıyayız. Trump NATO’nun Avrupalı üyelerinden savunma harcamalarını %5’e çıkartmalarını istedi. Diğer ülkeler için de durum farklı değil. Sonuç dünya silahlanıyor. Kötüsü nükleer silahların azaltılması döneminin sona ermesi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) “Silahlanma, Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik” isimli 2025 raporunu yayınladı. Enstitü 1966 yılından beri politika yapıcılara, araştırmacılara, medyaya ve ilgili kişilere açık kaynaklara dayalı veri, analiz ve öneriler sunmakta.
SIPRI’ye göre küresel askeri harcamalar 2024'te 2,7 trilyon dolara ulaştı. Toplam askeri harcamalarda 2024'te ulaşılan % 9,4'lük artış, SIPRI tarafından kaydedilen en yüksek seviye. Sonuç olarak, küresel askeri yük (dünya askeri harcamalarının dünya gayri safi yurtiçi hasılası içindeki payı) % 2,5'e yükseldi. 2024'te yüksek yoğunluklu........
© Dünya
