Yoklamada sessiz sedasız devrim
TBMM’de kabul edilmesi beklenen ve vergilerle ilgili önemli düzenlemeler içeren torba kanun teklifinde (16.06.2025 tarihli), e-yoklamalara ilişkin dikkat çekici bir değişiklik bulunmakta. Söz konusu düzenleme, yoklama fişinin ispat gücünü doğrudan etkileyen bir alanı hedef alıyor.
Mevcut Vergi Usul Kanunu’na göre (madde 131), yoklama yapılan mükellef ya da yetkilisinin yoklama fişini imzalaması gerekiyor. Böylece bu fiş, ikrar niteliğinde bir delile dönüşüyor. Eğer mükellef yoklama sırasında hazır değilse ya da fişi imzalamaktan kaçınırsa, bu durumda fişin, polis, jandarma, muhtar veya ihtiyar meclisi üyelerinden birine imzalattırılması gerekiyor.
Getirilmek istenen düzenleme ise, e-yoklamalar bakımından bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor. Görünüşte yalnızca e-yoklamalar için getirilen bir istisna gibi dursa da, artık yoklamalar büyük ölçüde elektronik ortamda yapıldığından, bu istisna fiilen genel bir kurala dönüşmüş olacak. Nitekim, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2024 yılı faaliyet raporunda e-yoklama sisteminin kullanıldığı belirtilerek, sadece bunun sayısı hakkında bilgi (2024 yılında 2.319.134 adet) verilmekte.
Vergi idaresi açısından yoklama, sahada bizzat yapılan ve duyu organlarıyla elde edilen tespitlerin yazılı hale getirildiği bir denetim şekli. Bu tespitler, yoklama fişi ile kayıt altına alınır. Yoklama fişinin mükellef veya yetkilisi tarafından imzalanması halinde, bu belge kural olarak ikrar niteliğine........
© Dünya
