menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yoklamada sessiz sedasız devrim

25 16
08.07.2025

TBMM’de kabul edilmesi beklenen ve vergilerle ilgili önemli düzenlemeler içeren tor­ba kanun teklifinde (16.06.2025 tarihli), e-yoklamalara ilişkin dikkat çekici bir değişiklik bu­lunmakta. Söz konusu düzenle­me, yoklama fişinin ispat gücünü doğrudan etkileyen bir alanı he­def alıyor.

Mevcut Vergi Usul Kanunu’na göre (madde 131), yoklama ya­pılan mükellef ya da yetkilisinin yoklama fişini imzalaması gere­kiyor. Böylece bu fiş, ikrar niteli­ğinde bir delile dönüşüyor. Eğer mükellef yoklama sırasında ha­zır değilse ya da fişi imzalamak­tan kaçınırsa, bu durumda fişin, polis, jandarma, muhtar veya ih­tiyar meclisi üyelerinden birine imzalattırılması gerekiyor.

Getirilmek istenen düzenleme ise, e-yoklamalar bakımından bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor. Görünüşte yalnızca e-yoklamalar için getirilen bir istisna gibi dur­sa da, artık yoklamalar büyük öl­çüde elektronik ortamda yapıldı­ğından, bu istisna fiilen genel bir kurala dönüşmüş olacak. Nite­kim, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2024 yılı faaliyet raporunda e-yoklama sisteminin kullanıldı­ğı belirtilerek, sadece bunun sa­yısı hakkında bilgi (2024 yılında 2.319.134 adet) verilmekte.

Vergi idaresi açısından yokla­ma, sahada bizzat yapılan ve du­yu organlarıyla elde edilen tes­pitlerin yazılı hale getirildiği bir denetim şekli. Bu tespitler, yok­lama fişi ile kayıt altına alınır. Yoklama fişinin mükellef veya yetkilisi tarafından imzalanma­sı halinde, bu belge kural olarak ikrar niteliğine........

© Dünya