Orta Doğu gerilimi ve petrol
Ortadoğu, jeopolitik risklerin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olarak, küresel finansal piyasalar üzerinde her dönem önemli etkiler yaratmakta. Bölgede siyasi dengeler de çok rahat durmayınca, bu jeopolitik risklerin hem makro verilere hem de gecikmeli etkisi ile şirketlerin finansal koşullarında olası değişimlerini değerlendiriyoruz.
Nitekim, geçtiğimiz günlerde İsrail’in İran saldırısı ile beraber jeopolitik tarafta yeni bir dönem de başlamış oldu. İran’ın karşılık vermesi kaçınılmazdı. Hatta karşılığı beklenilenden de büyük oldu. G7 İsrail kendini savunuyor dedi. Halbuki saldırmıştı. İki ülkede önemli sivil kayıplar verildi. Piyasaların da kafası karıştı.
Malum petrol herhalde son 100 yılın en önemli kaynaklarından birisi. Oldukça fakir ülkeleri daha zengin ve modern şekle dönüştürebilen önemli bir güç. Her ne kadar zenginleşen bu ülkelerde gelir adaletsizliğini düzeltmeye yardımı olmasa da, petrolü hem bir jeopolitik risk hem de jeopolitik risklerden etkilenen stratejik bir kaynak olarak tanımlamak doğru olabilir. OPEC’in en son raporu ve World Atlas verisetine göre, Dünyanın en büyük petrol rezervleri, 303 milyar varil ile Venezuela’dadır. 267 milyar varille ikinci sırada Suudi Arabistan gelmektedir.
Suudi Arabistan bir petrol ülkesi olarak algılanır. Bunun temel nedeninin, bu bölgede yer alan petrolün yüzeye yakın ve karada........
© Dünya
