menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Orta Doğu gerilimi ve petrol

23 0
18.06.2025

Ortadoğu, jeopolitik risklerin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olarak, kü­resel finansal piyasalar üzerinde her dönem önemli etkiler yaratmakta. Bölgede siyasi dengeler de çok rahat durmayınca, bu jeo­politik risklerin hem makro verilere hem de gecikmeli etkisi ile şirketlerin finansal koşullarında olası değişimlerini değerlen­diriyoruz.

Nitekim, geçtiğimiz günlerde İs­rail’in İran saldırısı ile beraber jeopolitik tarafta yeni bir dönem de başlamış oldu. İran’ın karşılık vermesi kaçınılmazdı. Hat­ta karşılığı beklenilenden de büyük oldu. G7 İsrail kendini savunuyor dedi. Halbuki sal­dırmıştı. İki ülkede önemli sivil kayıplar ve­rildi. Piyasaların da kafası karıştı.

Malum petrol herhalde son 100 yılın en önemli kaynaklarından birisi. Oldukça fa­kir ülkeleri daha zengin ve modern şekle dö­nüştürebilen önemli bir güç. Her ne kadar zenginleşen bu ülkelerde gelir adaletsizli­ğini düzeltmeye yardımı olmasa da, petro­lü hem bir jeopolitik risk hem de jeopoli­tik risklerden etkilenen stratejik bir kaynak olarak tanımlamak doğru olabilir. OPEC’in en son raporu ve World Atlas verisetine gö­re, Dünyanın en büyük petrol rezervleri, 303 milyar varil ile Venezuela’dadır. 267 milyar varille ikinci sırada Suudi Arabistan gel­mektedir.

Suudi Arabistan bir petrol ülkesi olarak algılanır. Bunun temel nedeninin, bu bölgede yer alan petrolün yüzeye yakın ve karada........

© Dünya