menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Altın eski altın değil

28 0
24.06.2025

Aslına bakarsanız bu başlık da pek doğ­ru değil. Çünkü gelinen noktada altın as­lında en eski altın ama 1950 sonrası doğanlar olan biteni sadece yazılardan okumuş olmalı­lar. Çünkü o zaman Bretton Woods anlaşma­sı hayattaydı basılan her USD’nin altın ola­rak karşılığı olmalıydı.

1970’lere kadar yaşa­yan bu sistem daha sonra geçerliliğini yitirdi ve altın sadece takı ve yatırım aracı statüsüne geçti. Ondan beridir de benim jenerasyonum, benden biraz büyükler ve benden sonrakile­rin hepsi altını sadece bu iki konseptte gör­meye başladı. Bir de süper iletkenlik konusu var, minimal düzeyde de olsa bu şekilde kulla­nımı var.

Senelerdir süs ve yatırım olan altın son bir­kaç senedir bu özelliklerinin üstüne yeni­den bir güvence olarak literatürde yerini al­dı. Rusya – Ukrayna savaşı sırasında Rusların dünyanın çeşitli yerlerindeki varlıklarının dondurulması, diğer herkesin konuya uyan­masına ve günün birinde kendisine de böyle bir işin yapılabileceğini değerlendirmesine yol açtı.

Bunun sonuncunda ülkeler hem da­ha çok altın alarak kâğıt para yerine geçecek efektif bir emtiadaki rezervlerini artırmaya başladılar hem de altınlarını kendi uhdelerin­de muhafaza etmek için kendi saklama banka­larına çağırmaya başladılar. Çin bu ülkelerin başında geliyor. Dünya Altın Konseyi’nin ve­rilerine göre Çin aslında ilan ettiğinden 3 kat daha fazla altın almış bugüne dek. Yine benzer durumlar birçok ülkede de olmuş.

Bu noktada bir parantez açayım ve Rus­ya’nın Ukrayna’ya girmeden........

© Dünya