Altın eski altın değil
Aslına bakarsanız bu başlık da pek doğru değil. Çünkü gelinen noktada altın aslında en eski altın ama 1950 sonrası doğanlar olan biteni sadece yazılardan okumuş olmalılar. Çünkü o zaman Bretton Woods anlaşması hayattaydı basılan her USD’nin altın olarak karşılığı olmalıydı.
1970’lere kadar yaşayan bu sistem daha sonra geçerliliğini yitirdi ve altın sadece takı ve yatırım aracı statüsüne geçti. Ondan beridir de benim jenerasyonum, benden biraz büyükler ve benden sonrakilerin hepsi altını sadece bu iki konseptte görmeye başladı. Bir de süper iletkenlik konusu var, minimal düzeyde de olsa bu şekilde kullanımı var.
Senelerdir süs ve yatırım olan altın son birkaç senedir bu özelliklerinin üstüne yeniden bir güvence olarak literatürde yerini aldı. Rusya – Ukrayna savaşı sırasında Rusların dünyanın çeşitli yerlerindeki varlıklarının dondurulması, diğer herkesin konuya uyanmasına ve günün birinde kendisine de böyle bir işin yapılabileceğini değerlendirmesine yol açtı.
Bunun sonuncunda ülkeler hem daha çok altın alarak kâğıt para yerine geçecek efektif bir emtiadaki rezervlerini artırmaya başladılar hem de altınlarını kendi uhdelerinde muhafaza etmek için kendi saklama bankalarına çağırmaya başladılar. Çin bu ülkelerin başında geliyor. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre Çin aslında ilan ettiğinden 3 kat daha fazla altın almış bugüne dek. Yine benzer durumlar birçok ülkede de olmuş.
Bu noktada bir parantez açayım ve Rusya’nın Ukrayna’ya girmeden........
© Dünya
