menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Üretici sektörler finansa erişemiyor

15 0
03.12.2024

Enflasyonla mücadele kap­samında geçen yıldan bu yana uygulanan sıkı para politikası kapsamında aşırı yük­selen faizler ve seçici kredi uygu­lamalarının da etkisiyle ekonomi­nin üretim ayağında finansa eri­şim sorunu büyüyor. Sanayi, tarım, madencilik, enerji, ticaret, turizm, inşaat, hizmetler gibi üretici sek­törlerin bankacılık sektöründen kullandığı kredilerin hacmi reel bazda giderek daralıyor.

Bankacılık Düzenleme ve De­netleme Kurumu’nun (BDDK) ekim ayı “sektörel kredi” verile­ri, üretim, istihdam ve milli geli­re de olumsuz yansıyan sektörle­rin finans erişimindeki daralmayı ortaya koydu. Ekim verilerine gö­re bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi ilk on ayda cari olarak yüzde 29,9 artarak 15 trilyon 411,1 milyar lira oldu. Tüketici fiyatla­rı (TÜFE) bazında yüzde 39,77’ye ulaşan on aylık enflasyondan arın­dırıldığında toplam kredi hac­minde reel bazda yüzde 7,1 da­ralma olduğu belirlendi.

Ocak-ekim döneminde üreti­ci sektörlere kullandırılan kredi­lerin toplam hacmi yüzde 28,7 ile enflasyonun çok altındaki bir no­minal artışla 11 trilyon 55,5 milyar, tüketici kredileri yüzde 25,3 cari artışla 1 trilyon 950,4 milyar, bi­reysel ve kurumsal kredi kartların­daki toplam borç bakiyesi ise yüz­de 41,2 ile enflasyonun üzerinde artarak 2 trilyon 295,1 milyar lira­ya ulaştı. Enflasyonla indirgendi­ğinde; ekonominin üretim ayağı­na açılan kredilerdeki reel bazda yüzde 7,9 ve tüketici kredilerinde­ki yüzde 10,3’lük reel azalışa kar­şılık, kart borçlarında ise yüzde 1 reel artış olduğu dikkati çekti.

Ekim itibarıyla son bir yılda da enflasyon yüzde 48,58 olurken, bankacılık sektörü toplam kredi hacmi cari olarak yüzde 38,1 ile bunun çok altında bir artış kay­detti ve buna göre reel bazda yüz­de 7,1 daraldı. Son bir yılda üre­tici sektörlere açılan kredilerin hacminde yüzde 9, tüketici kre­dilerinde yüzde 12,6 reel daralma yaşanırken, kredi kartı borç baki­yesi reel olarak yüzde 10,6 büyüdü.

İşyeri, istihdam ve faaliyet sayı­sının büyüklüğü ile orantılı olarak kredi bakiyesi en yüksek ana sek­tör olan hizmetlerin toplam kre­di hacmi, son bir yılda cari olarak yüzde 33,8 artışla ekim so­nunda 4 trilyon 832,7 mil­yar liraya ulaştı. Bankalar bu dö­nemde hizmetler sektörünü net 1 trilyon 219,5 milyar lira fonladı. Ancak yıllık cari büyümesi........

© Dünya


Get it on Google Play