menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tüketicinin morali bozuk

18 1
previous day

İçeride siyasi kovuşturmalarla başlayan, dünyada küresel ticaret savaşları ile büyüyen gerilim iklimi tüketici güvenine yansıdı. Ayın ilk yarısındaki tabloyu yansıtan endekse göre mart ayında 85,9 olan Tüketici Güven Endeksi nisanda yüzde 2,3 düşerek 83,9 oldu.

Bazı siyasi ve bürokratla­ra yönelik kovuşturma, gözaltı ve tutuklamalar üzerine içeride siyasi alanda baş gösteren şok gelişmeler ve toplamsal eylemlerle başlayan ve ABD’nin 2 Nisan’da açıkla­dığı, dünya ekonomisinde taş­ları yerinden oynatan radikal gümrük tarife değişiklikleri ile küresel planda da büyüyen ge­rilim ve belirsizlik süreci, tüke­tici güvenine olumsuz yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası iş birliği ile aylık olarak yürütü­len Tüketici Eğilim Anketin­den hesaplanan ve daha çok ayın ilk yarısındaki genel gü­ven tablosunu yansıtan Tü­ketici Güven Endeksi, iç-dış gerilim sürecinin tüketici gü­veninde düşüşe yol açtığını ortaya koydu. 21 Mart’ta açık­lanan bültende mart ayı düze­yi yüzde 85,9 olan güven en­deksi, dün açıklanan veriye göre nisan ayında yüzde 2,3 düşüşle 83,9’a indi.

Tüketicilerin, genel ekono­mik gidişat ve kendi mali du­rumlarına ilişkin beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi, eko­nomide öncü gösterge niteli­ğinde. 0-200 aralığında değer alabilen endeksin 100’den bü­yük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması kötümser durumu yansıtıyor. Endeks değerinin artıp azal­ması, güvendeki artış-azalı­şı gösteriyor. Tüketici Eğilim Anketinin örnek büyüklüğü ay­lık 4 bin 884 haneden oluşuyor. Anket, haneyi temsil eden 16 ve daha yukarı yaştaki bir bireyle yapılıyor. Bu kişiler, veri giriş programı tarafından tesadüfî olarak seçiliyor. Söz konusu endeks dünyada da ekonomi­deki gelişmeleri yakından izle­mek amacıyla kullanılıyor.

TÜİK’in Ocak 2012 sonra­sı dönemi yansıtan güven en­deksi aylar itibarıyla hiç 100’ü görmemekle birlikte bu düzeyi en fazla 97,4’le Nisan 2014’te yakınsamıştı. Son dönemde ise Kasım 2024’te 79,8 olan endeks özellikle faiz indirim beklentilerinin somutlaştı­ğı izleyen aylarda sürekli yük­selerek bu yıl mart itibarıyla 86’ya yaklaşmıştı.

Hanelerin kendi maddi du­rumları ve genel ekonomik du­ruma ilişkin değerlendirme ve........

© Dünya