Tüketici güveninde kısmi toparlanma
İç ve dış şokların etkisiyle nisan ayında sert bir düşüş kaydeden tüketici güveni, mayısta belli oranda toparlanmakla birlikte mart ayı düzeyine geri gelemedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi mart ayında yüzde 5’e yaklaşan bir artışla yaklaşık son iki yılın en yüksek aylık düzeyi olan 85,9 değerini almıştı. Ancak bu sonuç, veri derleme dönemi dolayısıyla ağırlıkla ayın ilk yarısındaki tabloyu yansıtıyordu.
19 Mart’ta başlayan İBB operasyonu ile gelişen toplumsal gerilim ve 2 Nisan’da ABD’nin yeni gümrük tarifesi ile kızışan küresel ticaret savaşlarının yol açtığı dış gerilimin etkisi bir sonraki ay endekse yansımış, tüketici güveni nisanda yüzde 2,3 düşüşle 83,9’a inmişti.
TÜİK’in dün açıkladığı mayıs ayı sonuçlarına göre ise Endeks, bu ay yüzde 1,1 oranında artarak 84,8 oldu. Buna göre 19 Mart sonrası şokların olumsuz etkisi belli ölçüde aşılmakla birlikte güven düzeyi iki ay önceki düzeyin altında kalmaya devam etti.
Tüm dünyada ekonomideki gidişat ve gelişmeleri yakından izlemek amacıyla öncü gösterge olarak kullanılan Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin, genel ekonomik gidişat ve kendi mali durumlarına ilişkin beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçüyor. Tüketici güveninin ölçümünde baz alınan Tüketici Eğilim Anketinin örnek büyüklüğü aylık 4 bin 884 haneden oluşuyor.
Anket, veri giriş programı tarafından tesadüfî olarak seçilen ve haneyi temsil eden 16 ve daha yukarı yaştaki bir bireyle yapılıyor. 0-200 aralığında değer alabilen endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması kötümser durumu yansıtıyor.
Yaklaşık iki yıldır uygulanan ve temel önceliği........
© Dünya
