Savaşta Türkiye’ye cari açık ve enflasyon füzesi
Enflasyonu ve cari açıkla mücadele için başlatılan ekonomik program iki yılını doldururken, İsrail ve İran arasındaki savaş Türkiye için her iki alanda da yeni ve büyük riskler doğurdu. ABD’nin de dahil olmasıyla giderek büyüyen savaş ve zirveye çıkan jeopolitik istikrarsızlık sürecinde yükselişini sürdüren dünya petrol fiyatları, son aylarda önemli düşüş kaydedilen enflasyonda ve ilk dört ayda yeniden büyüme eğilimindeki cari işlemler açığında yukarı yönlü eğilimi güçlendirdi.
Savaşın fiilen başladığı 13 Haziran’dan önceki gün 65 dolar dolayında bulunan Brent petrol varil fiyatı, hızlı bir yükselişle 79 doları test ettikten sonra 22 Haziran itibarıyla 77,3 dolar düzeyinde oluştu. Buna göre petrol fiyatı savaştan bu yana yüzde 20’ye yakın artış kaydetti. Hürmüz Boğazı’nın kapanması senaryosu üzerinden yıl sonu için 100- 150 dolara varan varil fiyatı tahminleri yapanlar bulunuyor.
Ancak hatırı sayılır uluslararası ekonomi kuruluşlarının savaş ve jeopolitik risklerdeki seyre bağlı olarak petrolün varil fiyatında yıl sonu için tahminleri genelde 70-90 dolar arasında değişiyor. Enerjide yüzde 90 dolayında ithalata bağımlı bir ülke olan Türkiye’nin ithalatının yaklaşık yüzde 45- 50’si petrol ve petrol ürünlerinden oluşuyor. Petrol fiyatlarındaki artışın başta cari açık ve enflasyon olmak üzere ekonomiye çok yönlü olumsuz etkiler doğuracağı belirtiliyor.
Türkiye’nin 2024’te önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 küçülerek 65,6 milyar dolara gerileyen toplam enerji ithalatının yaklaşık 32 milyar dolarını petrol oluşturmuştu. 2024 sonunda 75 doların altına gerileyen ve yıl ortalamasında 81 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı, bu yıl savaşa kadar olan dönemde iyice hızlanan düşüşle 60 dolarlık düzeylere inmişti.
2024’te hızla kapanarak 10 milyar doların altına inen cari açık bu yıl ise yeniden büyümeye geçmiş, ilk dört ayda 20,3 milyar dolar açık verilmişti. 2025-2027 Orta Vadeli Program’da (OVP) ise 2025’in tümünde 28,6 milyar dolarlık bir cari açık öngörüsü yer alıyor.
Uzman tahminlerine göre, Brent petrolün varil fiyatında her 10 dolarlık artış, Türkiye’nin enerji ithalatını ve buna bağlı olarak cari işlemler açığını yaklaşık 4-5 milyar dolar artırıyor. Bu da cari açığın GSYH’ye oranının 0,5-1 puan yükselmesi demek. Varil fiyatında olası 15 dolarlık bir artışın 6-7,5........
© Dünya
