menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Milli gelirde bölgeler arası uçurum

12 4
16.12.2024

Türkiye’de coğrafi böl­geler arasındaki eko­nomik gelişmişlik uçurumu daha da derinleşe­rek devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kuru­mu’nun (TÜİK) iller bazın­da açıkladığı gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini coğrafi bölgeler bazına irca ederek yaptığımız çalışma, milli gelire en fazla katkı ya­pan Marmara ile en az katkı yapan Doğu Anadolu, başka deyişle refah düzeyi en yük­sek ve en düşük ili bölge ara­sındaki farkın son on yılda daha da büyüdüğünü ortaya koydu.

Ülkenin en büyük sa­nayi kuruluşlarına ev sahipli­ği yapan, hizmetler ve sanayi katma değeri en yüksek ve en çok göç alan bölge olan Mar­mara 2013-2023 dönemin­de, daha da artan payı ile mil­li gelirin en büyük bölümü­nü yaratmaya devam etti. Bu dönemde tüm coğrafi bölge­lerin dolar cinsinden toplam milli gelirinde artış yaşanır­ken, artış ivmesinde Akdeniz, Güneydoğu ve Marmara önce çıktı.

Dolar cinsinden en dü­şük artışın yaşandığı Karade­niz ise nüfustaki düşük artışa rağmen kişi başına milli geli­ri azalan tek bölge oldu. Kişi başı milli geliri en fazla artan bölge ise Akdeniz.

2023 yılında 1 trilyon 130,1 milyar dolar olan milli geli­rin 505,7 milyar dolarla tek başına yüzde 44,7’sini, top­lam nüfusunun yaklaşık yüz­de 30’unun yaşadığı Marma­ra Bölgesi yarattı. Bunun da 343,1 milyar doları tek başı­na İstanbul tarafından ger­çekleştirildi. İstanbul, on bir ilin yer aldığı Marmara Bölge­si'nin toplam gayri safi hasıla­sında yüzde 67,9, toplam GS­YH’de de yüzde 30,4 pay aldı.

Marmara, 2013 yılında 950,4 milyar dolar olan GS­YH’nin 419,4 milyar dolar­la yüzde 44,1’ini sağlamıştı. Buna göre 2013-2023 döne­minde yüzde 15,6 nüfus artışı kaydeden Marmara’nın dolar cinsinden milli geliri yüzde 20,6, ülke milli gelirindeki pa­yı da 0,6 puan arttı. Marma­ra’nın bölgesel gayri........

© Dünya


Get it on Google Play