menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ekonomik güvende nisan erozyonu

20 47
latest

İçeride ve dışarıda patlak veren olumsuz şok geliş­melerin damgasını vur­duğu nisan ayında ekonomide tüm sektörlerde güven kaybı kendini hissettirdi.

Merkez Bankası’nın re­el kesim güveni ve imalat sa­nayiinde kapasite kullanımı ile Türkiye İstatistik Kuru­mu’nun (TÜİK) hizmet, tica­ret ve inşaat sektörlerine iliş­kin güven endekslerinin ni­san ayı sonuçları belli oldu. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre nisan ayında gü­ven endeksleri önceki aya gö­re reel kesimde (imalat sana­yii) yüzde 0,6 düşüşle 100,8’e, hizmetler sektöründe de yüz­de 4,3 düşüşle 109,5’e, pera­kende ticaret sektöründe yüz­de 2,5 düşüşle 110,6’ya ve in­şaat sektöründe de yüzde 4,2 düşüşle 85,1’e geriledi. Nisan ayındaki gelişmelerle birlikte güven endeksleri bir yıl önce­ki düzeylerinin de hizmet sek­töründe yüzde 6,5, perakende ticarette yüzde 4,2, inşaat sek­töründe yüzde 4, reel kesimde yüzde 2,6 altına indi.

Reel sektörde gelecek üç ay­lık döneme ilişkin beklenti­lerde karamsarlık dozu arttı. Anket sorularına ait yayılma endekslerine göre, işyerleri­nin mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş mik­tarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlen­dirmeleri nisanda Reel Kesim Güven Endeksi’ni artış; ge­nel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç ay­daki toplam istihdam, son üç aydaki toplam sipariş mikta­rı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin de­ğerlendirme ve beklentiler ise azalış yönünde etkiledi.

Nisanda sert düşüş yaşanan hizmetler sektörü güvenine, son üç aydaki iş durumuna ilişkin endeksteki yüzde 6,6 ve bu dönemde hizmetlere olan talepteki yüzde 6,9’luk düşüş­ler aşağı yönde güçlü; gelecek üç ayda hizmetlere talep bek­lentisindeki yüzde 0,8’lik ar­tış ise yukarı yönlü ancak za­yıf bir etki yaptı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki düşüşte ise iş hacmi/satışlarda hem son üç ayda yaşanan yüzde 2,6 hem gelecek üç ayda beklenen yüzde 2,5’lik düşüşler ve hem de mev­cut mal stok seviyesindeki yüz­de 2,4’lük gerileme etkili oldu.

İnşaat sektörü güven endek­sini de nisan ayında hem alı­nan siparişlerin kayıtlı düze­yindeki yüzde 1,9’luk hem de gelecek üç ayda toplam çalışan sayısı beklentisindeki yüzde 6,4’lük düşüşler aşağı çekti.

Merkez Bankası’nın İkti­sadi Yönelim Anketi’ne ima­lat sanayii işyerlerinin verdi­ği yanıtların toplulaştırılmış sonuçlarına göre gelecek üç ayda kısa vadeli TL kredi fa­izlerinde artış bekleyenlerin martta yüzde........

© Dünya