menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dört haftada 9,6 milyar dolar çıktı

28 8
tuesday

İçeride siyasilere yöne­lik kovuşturmalar ve dı­şarıda küresel ticaret sa­vaşlarının yol açtığı gerilim ve belirsizlik ikliminde eko­nomik kırılganlık aşılamaz­ken, yabancıların Türk hisse senetleri ve tahvillerindeki portföylerinden dört haftada yaptıkları satışlarla toplam net sıcak para çıkışı 10 milyar dolara yaklaştı.

Merkez Bankası verilerine göre, ulusal ve küresel plan­da ekonomik ve finansal den­geleri sarsan şok gelişmele­rin art arda devam ettiği 14 Mart-11 Nisan arasında ya­bancıların Türk hisse sene­di ve tahvil portföylerinde net çıkış 9 milyar 619,1 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de do­kuz günlük Ramazan Bayra­mı tatilinin de içinde yer aldı­ğı dört haftalık dönemde yurt dışı erleşiklerin Türk dev­let tahvilleri portföyünden 7 milyar 651,6 milyon, hisse se­nedi portföyünden 1 milyar 833,9 milyar, özel sektör tah­villerinden de 133,5 milyon dolarlık çıkış yaşandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı’nın 19 Mart’ta gözaltına alınma­sı üzerine son iki gününde pi­yasalarda sert dalgalanma­ların yaşandığı 14-21 Mart haftasında yabancıların his­se senedi portföylerinde­ki satışları ile 443,6 milyon, devlet iç borçlanma senetle­rindeki (DİBS) satışları ile de 439,5 milyon dolarlık çı­kış yaşanmış, yabancılar özel sektör tahvillerinde (ÖST) ise 3,4 milyon dolarlık alım­ları sonrası, toplam yabancı portföyündeki çözülme 879,8 milyon dolar olmuştu.

Siyasi alandaki şok gelişme­lerin yabancı yatırımcı dav­ranışına etkisi izleyen hafta artarak devam etti. Tutukla­ma kararının çıkmasının ar­dından İstanbul başta çeşitli illerde kitlesel eylemlerin başladığı, siyasal ve sosyal gerilimin zirve yaptığı 21-28 Mart haftasında ise yabancı­ların hisse senedi portföyün­de 651,9 milyon, DİBS portfö­yünde 2 milyar 388,1 milyon ve ÖST’lerde 47,6 milyon do­lar olmak üzere toplam çıkış 3 milyar 87,6 milyon dolar oldu.

İçeride yaşanan siyasi ve sosyal gerilim kırılgan eko­nomik dengelere yansıyarak dalgalanmalara yol açarken, ABD’nin 2 Nisan’da açıkla­dığı ve dünya ekonomisinde taşları yerinden oynatan ra­dikal gümrük tarife değişik­likleri ile küresel planda da gerilim ve belirsizliğin arttı­ğı bir sürece girildi. ABD’nin Çin başta rakip ülkelere ağır dış ticaret vergileri getirmesi ile yeniden alevlenen küresel ticaret savaşları........

© Dünya