Devletin 1 yıllık tüketim harcaması 404 milyar TL
Enflasyonu tek haneye indirme hedefiyle Temmuz 2023’ten bu yana uygulanan “parasal sıkılaştırma” programının, ana faktör görülen iç talebi baskılamadaki rolü yurttaşların tüketimde frene basmaması nedeniyle sınırlı kalırken, devletin tüketim harcamaları da hızlı artışını sürdürüyor.
Ekonomi yönetiminin bir yıl önce açıkladığı üç yıllık bir dönemi kapsayan kamuda tasarruf ve verimlilik paketi ile kamu harcamalarında 100 milyar liralık bir tasarruf öngörülmüştü. Ancak devletin son bir yılda sadece tüketim mal, malzeme ve hizmeti alımları için ödediği para, önceki bir önceki yıldaki tutarın 156,7 milyar lira üzerine çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın merkezi yönetim bütçe verilerine göre Mayıs 2024 başı ile bu yılın nisan sonu arasındaki son bir yıllık dönemde tüketime yönelik mal, malzeme ve hizmet alım giderleri 404,3 milyar liraya ulaştı. Mayıs 2023-Nisan 2024 dönemini kapsayan önceki bir yıllık dönemde söz konusu giderler 247,7 milyar TL olmuştu. Buna göre merkezi yönetimin son bir yıllık tüketim harcaması, önceki bir yıla göre cari olarak yüzde 63,3 artış kaydetti.
Tüketim harcamaları, bu dönemlere göre toplam bütçe harcamalarında yüzde 50 olan artışın oldukça üzerinde gerçekleşti. Tüketici fiyatları bazında (TÜFE) nisan sonu itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yüzde 48,73 olan enflasyonla indirgendiğinde devletin tüketim giderlerinin son bir yılda reel olarak da yüzde 9,8 arttığı belirlendi.
Önceki yılların aksine devletin son bir yıldaki tüketim harcamaları içinde enerjinin payı düşerken, güvenlik ve savunmaya yönelik giderlerdeki rekor artış dikkati çekti.
Savunma ve güvenlikle ilgili alımlara ödenen toplam para önceki bir yıla göre yüzde 146,1 artışla 141,6 milyar liraya ulaştı. Bu kapsamda silah, araç, gereç ve savaş teçhizatı alımlarına yaklaşık 73 milyar; eldekilerin işletme, bakım ve idamesine 21 milyar lira harcandı.
Bir yılda bütçe kapsamında mühimmat alımları da 17,6 milyar, güvenlik ve savunmaya yönelik gayrimenkul yapım giderleri 10,1 milyar, makine ve teçhizat alımları 5,3 milyar, hizmet alımları 4,7 milyar, Ar-Ge giderleri 3,4 milyar, gayrimenkul büyük onarım giderleri 3,3 milyar, bu alana yönelik diğer giderler de 3 milyar lira olarak gerçekleşti.
Son bir yılda devletin yiyecek, içecek ve yem alımları da yüzde 57,8 artışla 59,5 milyar liraya ulaştı. Bunun da 57,1 milyar lira ile büyük bölümünü yiyecek alımları oluşturdu. İçecek alımlarına 1,2 milyar, yem alımları ve diğer kalemlere 1,1 milyar lira ödendi.
Yasayla belirlenen hakkediş maddeleri ile besin ürünleri ve beslenmeyle ilgili her türlü ikmal maddesi giderleri, bütçede “Yiyecek alım giderleri”........
© Dünya
