Yanlış bile değil!
İlk yazım. Başlığın ilgi çekici ve okuyucuyu ana sayfadan bu sayfaya getirmesi lazım, yetmez, bir de sürükleyici bir yazı olduğuna dair ipucu vermesi lazım. Editörlerin ilk olarak yönlendirmesi buydu. Teknolojinin hep kodlayan geliştiren tarafında oldum, şimdi gerçek dünyaya etkilerini anlatmak için bu köşeden sizlere sesleneceğim, umarım anlaşılır ve düşündürücü olur.
Yeni teknolojileri daima yakından takip etme, hatta çoğu zaman ilk geliştiricileri arasında yer alma ayrıcalığına sahip oldum. 25 yılı aşkın süredir yazılım sektöründe, özellikle finansal teknoloji alanında, ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok projede aktif rol aldım. Yeni trendleri en erken aşamada deneyimlemenin en değerli yanı ise doğruları ve yanlışları daha yolun başındayken görebilme imkânım olmuştur. Şimdiye kadar bunu teknik açıdan etrafımda anlatmaya çalıştım, artık sizlere de anlatmaya gayret edeceğim.
Başlıktaki Wolfgang Pauli’ye atfedilen bu ifade (that’s not right, it isn’t even wrong), bir iddianın ya da cevabın “öylesine başarısız” olduğunu ima eder ki, yanlış olma düzeyine bile ulaşamaz. Bu yazıda sizlere “Yapay Zekâ”ya farklı bir açıdan yaklaşıp, her gün duymaya alıştığınız ama diğer yandan yanlış bile olamayacak bazı kavramları açıklamaya çalışacağım.
YZ, özellikle son dönemde sihirli bir değnek gibi pazarlanıyor. Sanki bir yazılım projesine “yapay zekâ destekli” etiketi yapıştırdığınız anda o proje anında daha sofistike, daha güvenilir, daha kârlı hale geliyor.
Oysa çoğu zaman bu iddialar, teknik olarak yapay zekâ tanımının yanına bile yaklaşmıyor. Hatta bazı çözümler için “yanlış bile değil” diyebiliriz. Çünkü yanlış olabilmesi için ortada en azından yapay zekâya dair bir girişim, bir deneme olması gerekir.
YZ’nın gerçekte ne olduğunu, finansta nasıl kullanıldığını ve neden bu kadar kolay suistimal edildiğini sade ama derinlemesine anlatmak istiyorum.
Yapay Zekâ (Artificial Intelligence, AI), bilgisayar sistemlerinin insan zekâsını andıran görevleri yerine getirmesini hedefleyen bilim dalıdır. Demek ki, “yapay“ olanı anlamadan önce........
© Dünya
