menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yanlış bile değil!

13 1
07.07.2025

İlk yazım. Başlığın il­gi çekici ve okuyu­cuyu ana sayfadan bu sayfaya getirmesi la­zım, yetmez, bir de sü­rükleyici bir yazı oldu­ğuna dair ipucu verme­si lazım. Editörlerin ilk olarak yönlendirme­si buydu. Teknolojinin hep kodlayan gelişti­ren tarafında oldum, şimdi ger­çek dünyaya etkilerini anlatmak için bu köşeden sizlere seslene­ceğim, umarım anlaşılır ve dü­şündürücü olur.

Yeni teknolojileri daima ya­kından takip etme, hatta çoğu zaman ilk geliştiricileri arasın­da yer alma ayrıcalığına sahip ol­dum. 25 yılı aşkın süredir yazı­lım sektöründe, özellikle finan­sal teknoloji alanında, ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok pro­jede aktif rol aldım. Yeni trend­leri en erken aşamada deneyim­lemenin en değerli yanı ise doğ­ruları ve yanlışları daha yolun başındayken görebilme imkâ­nım olmuştur. Şimdiye kadar bu­nu teknik açıdan etrafımda an­latmaya çalıştım, artık sizlere de anlatmaya gayret edeceğim.

Başlıktaki Wolfgang Pauli’ye atfedilen bu ifade (that’s not ri­ght, it isn’t even wrong), bir id­dianın ya da cevabın “öylesine başarısız” olduğunu ima eder ki, yanlış olma düzeyine bile ula­şamaz. Bu yazıda sizlere “Yapay Zekâ”ya farklı bir açıdan yakla­şıp, her gün duymaya alıştığınız ama diğer yandan yanlış bile ola­mayacak bazı kavramları açıkla­maya çalışacağım.

YZ, özellikle son dönemde si­hirli bir değnek gibi pazarlanıyor. Sanki bir yazılım projesine “ya­pay zekâ destekli” etiketi yapış­tırdığınız anda o proje anında da­ha sofistike, daha güvenilir, daha kârlı hale geliyor.

Oysa çoğu zaman bu iddialar, teknik olarak yapay zekâ tanımı­nın yanına bile yaklaşmıyor. Hat­ta bazı çözümler için “yanlış bile değil” diyebiliriz. Çünkü yanlış olabilmesi için ortada en azından yapay zekâya dair bir girişim, bir deneme olması gerekir.

YZ’nın gerçekte ne olduğunu, finansta nasıl kullanıldığını ve neden bu kadar kolay suistimal edildiğini sade ama derinlemesi­ne anlatmak istiyorum.

Yapay Zekâ (Artificial Intelli­gence, AI), bilgisayar sistemle­rinin insan zekâsını andıran gö­revleri yerine getirmesini he­defleyen bilim dalıdır. Demek ki, “yapay“ olanı anlamadan önce........

© Dünya