Savaşlar, ekonomik krizler, dünyada ve otomotivde değişen dengeler
En son İran-İsrail savaşı, enerji krizi, Ukrayna-Rusya savaşı, Çin-Tayvan gerginliği, dış ticaret savaşları, çip krizi, mıknatıs ve kritik hammadde sıkıntıları, arz ve lojistik sıkıntıları ile korumacılık adımları son dönemde en çok konuştuğumuz konular arasında yer aldı.
Elektrikli araçlara olan ilginin artmasına yol açabilecek bir dizi faktör var ve bunların çoğu İran-İsrail ve Ukrayna’da yaşanan savaş ile daha da hızlanacak gibi gözüküyor. Elbette bu kontrol edilemeyen faktörler, özellikle araç emisyonlarının ve hükümetlerin belirli pazarlarda içten yanmalı motorlu araçların yasaklaması ya da vergilerinin artırılması gibi unsurlar üzerinden otomotiv ekosistemini değiştirecek.
Yükselen yakıt fiyatları, Ortadoğu’da yaşanan son savaş ile hızlanırken ve öncesinde Ukrayna’da devam eden savaş ile başlamış olsa da, e-mobiliteye geçişte kesinlikle bir katalizör görevi görüyor. Yine de savaş farklı coğrafyalarda devam ettikçe, bunun elektrikli araçlara yönelimi artıracağı düşüncesi hâkim oluyor.
Bu aynı zamanda elektrikli araçlar için toplam sahip olma maliyetinin de teknolojik gelişmelerle gerilemesi ile elektrik maliyetlerinin fosil yakıtlar kadar hızlı artmadığını düşündüğümüzde, fayda sağlayabilir. Tüketiciler, savaşın gelişimi, enerji maliyetleri ve ekonomik etki etrafındaki belirsizliklerin artması sebebiyle her ne kadar bunlar ortadan kalkana kadar bir araba satın almayı/değiştirmeyi tamamen erteleyebileceği düşünülse de, elektrikli araçları satın alma konusunda daha olumlular.
Yükselen petrol fiyatları, elektrikli araç teknolojisinin farklı pazarlarda daha yaygın kabul görmesine yardımcı olacak. Gelecekte tüketicilerin........
© Dünya
