menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Savaşlar, ekonomik krizler, dünyada ve otomotivde değişen dengeler

14 7
27.06.2025

En son İran-İsrail savaşı, enerji kri­zi, Ukrayna-Rus­ya savaşı, Çin-Tayvan gerginliği, dış ticaret sa­vaşları, çip krizi, mıkna­tıs ve kritik hammadde sıkıntıları, arz ve lojis­tik sıkıntıları ile koru­macılık adımları son dö­nemde en çok konuştu­ğumuz konular arasında yer aldı.

Elektrikli araçlara olan ilgi­nin artmasına yol açabilecek bir dizi faktör var ve bunların çoğu İran-İsrail ve Ukrayna’da yaşa­nan savaş ile daha da hızlanacak gibi gözüküyor. Elbette bu kont­rol edilemeyen faktörler, özellik­le araç emisyonlarının ve hükü­metlerin belirli pazarlarda içten yanmalı motorlu araçların yasak­laması ya da vergilerinin artırıl­ması gibi unsurlar üzerinden oto­motiv ekosistemini değiştirecek.

Yükselen yakıt fiyatları, Or­tadoğu’da yaşanan son savaş ile hızlanırken ve öncesinde Ukray­na’da devam eden savaş ile baş­lamış olsa da, e-mobiliteye ge­çişte kesinlikle bir katalizör gö­revi görüyor. Yine de savaş farklı coğrafyalarda devam ettikçe, bu­nun elektrikli araçlara yönelimi artıracağı düşüncesi hâkim olu­yor.

Bu aynı zamanda elektrik­li araçlar için toplam sahip olma maliyetinin de teknolojik geliş­melerle gerilemesi ile elektrik maliyetlerinin fosil yakıtlar ka­dar hızlı artmadığını düşündü­ğümüzde, fayda sağlayabilir. Tü­keticiler, savaşın gelişimi, enerji maliyetleri ve ekonomik etki et­rafındaki belirsizliklerin artma­sı sebebiyle her ne kadar bunlar ortadan kalkana kadar bir araba satın almayı/değiştirmeyi tama­men erteleyebileceği düşünülse de, elektrikli araçları satın alma konusunda daha olumlular.

Yükselen petrol fiyatları, elekt­rikli araç teknolojisinin fark­lı pazarlarda daha yaygın kabul görmesine yardımcı olacak. Ge­lecekte tüketicilerin........

© Dünya