Milli savunma teknolojilerini güçlendireceğiz
Altınay Savunma Teknolojileri, savunma teknolojilerinin büyük oyuncularından biri olmak için kolları sıvadı. Kara, deniz ve hava platformlarına yönelik yerli ve milli savunma sistemlerinin geliştirilmesinde önemli bir role sahip şirket, halka arzla birlikte yatırımlarını büyütecek.
Sene 1974... Kıbrıs Barış harekatı Türkiye’nin tek gündemi… 10 yaşında havacılığa meraklı bir çocuk. Askeri harekattan etkilenerek mahalledeki arkadaşlarıyla ‘yer kartalları’nı kuruyor. O günkü çocuk aklıyla Türkiye'ye olası bir saldırıyı bertaraf etmek için uzaktan kumandalı uçaklar yapıyor. Mahallede ‘Bilgin Hakan’ olarak anılıyordu.
Çocukluk yıllarından itibaren havacılık, uzay ve bilime meraklı olan Hakan Altınay, yıllar sonra Türkiye’nin ilk uzay mühendisi oldu. Bugün Türk savunma sanayinin milli projeleri, Altay Tankı, Milli Muharip Uçak Kaan ve Milgem (Milli Gemi) gibi Türkiye’nin en önemli projelerinde imzası bulunuyor. Milli savunmada küresel oyuncu olmayı hedefliyor. Hakan Altınay şimdi de Altınay Savunma Teknolojileri’ni Borsa İstanbul’da halka açıyor.
Hakan Altınay, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Türkiye’nin ilk dört uzay mühendisinden biri olarak 1990 yılında mezun oldu.
Fakültede araştırma görevlisi olarak yüksek lisans yaparken dönemin Maliye Bakanı Adnan Kahveci’nin daveti ile İTÜ’de KOSGEB tarafından ülkemizin ilk Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER)’e bir proje sundu ve kabul aldığı destekle 1994 yılında Altınay Robotik ve Otomasyon Ltd. Şti.100 metrekarelik bir odada faaliyete başladı.. Robotik şirketi, endüstriyel robot teknolojisini kalıcı olarak geliştirmek üzere yapılan çalışmalar sonucunda 30 Ağustos 1993 Zafer Bayramı’nda 6 eksenli ilk Türk sanayi robotu “Altınay HSR-4”ü kamuoyuna duyurdu.
2019 yılında ASELSAN, Altınay Teknoloji Grubu şirketlerinden Altınay Havacılık ve İleri Teknolojiler Sanayi Ticaret A.Ş.’ye ait olan DASAL Havacılık Teknolojileri A.Ş.’nin yüzde 40’ını satın aldı. Şirket’in bir başka bağlı ortaklığı olan TAAC Havacılık Teknolojileri ise yine 2019’da TUSAŞ ortaklığıyla kuruldu.
30 yılda ulusal ve uluslararası 1.000’in üzerinde nitelikli mühendislik projeleri gerçekleştiren ve robotik, makina, yazılım, elektrik ve elektronik, otomotiv gövde üretim teknolojileri, enerji depolama, savunma ve havacılık konularında 10 milyon saati aşan Ar-Ge ve ÜrGe birikimine sahip Altınay Teknoloji Grubu, bünyesindeki Altınay Savunma Teknolojileri’ni halka açmak........
© Dünya
visit website