Karadeniz Holding dünya elektriğinin yüzde 2’sine talip
Türk mühendislerin tasarladığı yüzer santrallerle dünyanın %1’ini aydınlatan Karadeniz Holding, 5 yıl içinde bu oranı ikiye katlayarak küresel pazarın %2’sini hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, 10’dan fazla ülkeyi aydınlattıkları 50 gemilik “Powership” filosunu 60’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Karadeniz Holding, dünya elektrik arzındaki payını önümüzdeki 5 yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefliyor. Bugün 50 gemilik filosuyla Asya’dan Afrika’ya, Latin Amerika’dan Pasifik’e kadar geniş bir coğrafyada elektrik sağlayan holding, yenilikçi “Powership” (yüzer santral) modeliyle ülkelerin enerjilerini karşılıyor.
Şirketin yeni hedefi ise 5 yıl içinde dünya elektriğinin %2’sini tek başına karşılamak. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, “Bugün dünyanın elektriğinin yaklaşık %1’ini biz veriyoruz. Hedefimiz 5 yıl içinde bu oranı %2’ye çıkarmak. Yani dünya nüfusunun %2’sine bizden elektrik gitmesi.
Bu çok büyük bir sorumluluk ama biz bu hedefle çalışıyoruz. Türkiye’de ise gemilerimiz, tersanelerimiz, üretim kapasitemiz tamamen yerli. Tüm gemilerimiz Türk mühendislerce tasarlanıyor, Türk bankalarınca finanse ediliyor ve Türk tersanelerinde yapılıyor. Her biri Türkiye’nin bayrağını dünyanın limanlarında dalgalandırıyor” diyor. Yılmaz, şirketin 1948’de ağır sanayi ile başlayan yolculuğunun, 1996’da enerji sektörüne girerek nasıl küreselleştiğini DÜNYA’ya anlattı.
1948 yılında temelleri atılan Karadeniz Holding, 1996’da Türkiye’de enerji sektörünün özelleşmesiyle bu alana yöneldi. Türkiye’nin ilk toptan elektrik satış lisansını alan özel şirket olma, ilk sınır ötesi elektrik ihracatını ve Avrupa’dan elektrik ithalatını gerçekleştirme gibi birçok ilke imza attı. Şirketin uluslararası açılımı ise 2003’te Irak’a Şırnak’taki santral üzerinden elektrik satmasıyla başladı.
Zeynep Harezi Yılmaz, kara santrallerinin uzun zaman, yüksek maliyet ve altyapı gerektirmesi nedeniyle 2007’de Afrika’dan gelen yoğun talepler üzerine “yüzer santral” fikrini hayata geçirdiklerini belirtti. Yılmaz, “Gemiyi sadece bir kabuk olarak kullandık. İçine santrali, yaşam alanlarını, trafoyu, jeneratör setlerini kurduk. Karaya sadece bir iletim hattıyla bağlanıyor. Bu model sayesinde arazi bulma, ağaç kesme gibi süreçler ortadan kalkıyor. Çevreye, topluma ve ekonomiye duyarlı, sürdürülebilir bir model bu” dedi.
“İlk gemilerimizi Afrika için hazırlamıştık ama daha Afrika’ya gitmeden komşu ülkelerden yoğun talep geldi. Irak’ın Basra limanında başlayan operasyonumuz, Pakistan ve Lübnan’la devam etti” diyen Yılmaz, Afrika’daki ilk projeyi de şöyle anlatıyor: “Gana’da, Tema Balıkçı Barınağı’na konuşlandık. Sonra doğuda doğalgaz bulununca santrali iki hafta içinde doğalgaza çevirdik ve yeni lokasyona taşıdık. Bugün tüm Powership’lerimiz hem sıvı yakıtla hem doğalgazla........
© Dünya
