menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Karadeniz Holding dünya elektriğinin yüzde 2’sine talip

42 1
16.07.2025

Türk mühendislerin tasarladığı yüzer santrallerle dünyanın %1’ini aydınlatan Karadeniz Holding, 5 yıl içinde bu oranı ikiye katlayarak küresel pazarın %2’sini hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, 10’dan fazla ülkeyi aydınlattıkları 50 gemilik “Powership” filosunu 60’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Karadeniz Holding, dünya elektrik arzındaki payını önümüzdeki 5 yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefliyor. Bu­gün 50 gemilik filosuyla Asya’dan Afrika’ya, Latin Amerika’dan Pa­sifik’e kadar geniş bir coğrafyada elektrik sağlayan holding, yenilik­çi “Powership” (yüzer santral) mo­deliyle ülkelerin enerjilerini kar­şılıyor.

Şirketin yeni hedefi ise 5 yıl içinde dünya elektriğinin %2’si­ni tek başına karşılamak. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zey­nep Harezi Yılmaz, “Bugün dün­yanın elektriğinin yaklaşık %1’ini biz veriyoruz. Hedefimiz 5 yıl için­de bu oranı %2’ye çıkarmak. Ya­ni dünya nüfusunun %2’sine biz­den elektrik gitmesi.

Bu çok büyük bir sorumluluk ama biz bu hedef­le çalışıyoruz. Türkiye’de ise ge­milerimiz, tersanelerimiz, üretim kapasitemiz tamamen yerli. Tüm gemilerimiz Türk mühendislerce tasarlanıyor, Türk bankalarınca finanse ediliyor ve Türk tersane­lerinde yapılıyor. Her biri Türki­ye’nin bayrağını dünyanın liman­larında dalgalandırıyor” diyor. Yıl­maz, şirketin 1948’de ağır sanayi ile başlayan yolculuğunun, 1996’da enerji sektörüne girerek nasıl kü­reselleştiğini DÜNYA’ya anlattı.

1948 yılında temelleri atılan Karadeniz Holding, 1996’da Tür­kiye’de enerji sektörünün özel­leşmesiyle bu alana yöneldi. Tür­kiye’nin ilk toptan elektrik satış lisansını alan özel şirket olma, ilk sınır ötesi elektrik ihracatını ve Avrupa’dan elektrik ithalatını ger­çekleştirme gibi birçok ilke imza attı. Şirketin uluslararası açılımı ise 2003’te Irak’a Şırnak’taki sant­ral üzerinden elektrik satmasıyla başladı.

Zeynep Harezi Yılmaz, ka­ra santrallerinin uzun zaman, yük­sek maliyet ve altyapı gerektirmesi nedeniyle 2007’de Afrika’dan ge­len yoğun talepler üzerine “yüzer santral” fikrini hayata geçirdikle­rini belirtti. Yılmaz, “Gemiyi sade­ce bir kabuk olarak kullandık. İçine santrali, yaşam alanlarını, trafoyu, jeneratör setlerini kurduk. Karaya sadece bir iletim hattıyla bağlanı­yor. Bu model sayesinde arazi bul­ma, ağaç kesme gibi süreçler orta­dan kalkıyor. Çevreye, topluma ve ekonomiye duyarlı, sürdürülebilir bir model bu” dedi.

“İlk gemilerimizi Afrika için ha­zırlamıştık ama daha Afrika’ya git­meden komşu ülkelerden yoğun talep geldi. Irak’ın Basra limanın­da başlayan operasyonumuz, Pa­kistan ve Lübnan’la devam etti” di­yen Yılmaz, Afrika’daki ilk projeyi de şöyle anlatıyor: “Gana’da, Tema Balıkçı Barınağı’na konuşlandık. Sonra doğuda doğalgaz bulunun­ca santrali iki hafta içinde doğalga­za çevirdik ve yeni lokasyona taşı­dık. Bugün tüm Powership’lerimiz hem sıvı yakıtla hem doğalgazla........

© Dünya