Yapay zekâya karşı ‘Neo-Luddit’ isyanı
19. yüzyıl Ludditleri Nottingham dokuma işçileri, iş kayıplarına tepki olarak tezgâh ve makineleri çekiçle parçalamış, geçimlerini tehdit eden geleceğe öfkelerini haykırmışlardı. Makine kırıcıların torunları; bugün de çekiçleri klavyelere, tezgâhları da kodlara çevirme eğiliminde. Yapay zekâ çağının vadettiği geleceği zora sokacak sabotaj dalgasına karşı önlem alınmalı.
Yapay zekâ; sağlık, ulaşım, finans ve tarım gibi alanlarda devrim yaratırken, Neo-Luddit hareketlerden kaynaklanan teknoloji sabotajları da hızla yükselme eğiliminde. Yazımda yapay zekâya yönelik sabotaj tehditlerine dikkatleri çekmek istiyorum. Bu tehditlerin doğasını, demografik ve küresel dinamiklerini, Luddit mirasıyla bağını, acil risklerini ve yakın gelecekte 2025- 2030 için alınması gereken stratejik önlemleri kapsamlı bir şekilde ele almaya çalıştım.
19. yüzyıl Ludditleri (1811-1816) Nottingham dokuma işçileri, iş kayıplarına tepki olarak tezgâhları makineleri çekiçlerle parçalamış, geçimlerini tehdit eden bir geleceğe öfkelerini haykırmışlar.
Eylemlere ve birtakım hareketlere baktığımızda, o zamanki öfke bugün modern bir kılığa bürünmüş şekilde karşımıza çıkıyor. Bugünün Neo-Ludditleri; otomasyon, gözetim ve etik kaygılar (örneğin, veri gizliliği, algoritmik önyargı) nedeniyle hareket başlatmış durumdalar. Örneğin; veri merkezlerinin soğutma kulelerini, otonom robot hatları ve yapay zekâ modellerinin kod satırlarını hedefleyerek eylemler yapıyorlar.
Peki bu yeni dalga, Ludditlerin doğrudan mirası mı, yoksa iş kayıpları, kontrol korkusu ve etik kaygıların modern bir yansıması mı?
Teknolojinin toplumu zora sokacağı korkusunun dijital çağdaki yansıması; romantik bir hikâye görüntüsünden ziyade, istatistiklerle ve gerçek vakalarla bir tehdit haline gelmiş durumda. O zamanki makine kırıcıların torunları, çekiçleri klavyelere, tezgâhları da kodlara çevirme eğilimine girmişler.
San Francisco’da Safe Street Rebel’in otonom taksilere koni yerleştirme kampanyası, Hollywood’un 148 günlük yapay zekâ karşıtı grevleri ve Molly Crabapple’ın 4 bin imzalı açık mektubu, Neo-Luddit direnişinin zaten başladığını gösteriyor.
Henüz merkezi bir örgütlenme olmasa da sosyal medyanın gücüyle bu dağınık hareketler ileride daha organize bir isyana dönüşebilir. Bir üretim hattının beş dakikalık durması, küresel tedarik zincirinde milyonlarca dolarlık kayba yol açabilir.
Yapay zekânın sağlık, ulaşım, finans ve tarım gibi alanlardaki yaygınlaşmasıyla tehditlerin yıkıcı etkisi de artmış durumda.
-22 bin 52 siber olay, 12 bin 195 doğrulanmış ihlal (2025 Verizon Veri İhlali Araştırmaları Raporu DBIR 2025).
-İhlallerin yüzde 60’ı insan hatasından kaynaklanmakta (Verizon DBIR 2025).
-Tek bir veri ihlalinin........
© Dünya
