Kalkınma karnesine meraklı bir bakış
Eğer doğru şeyi ölçmüyorsanız, doğru şeyi yapmazsınız.
Joseph Stiglitz
Sıralamalara meraklı bir ülkeyiz. Bir liste yayımlanıyor, birkaç saniye içinde gözümüz Türkiye’yi arıyor. Ancak bazen asıl mesele, o rakamın neyi yansıttığı değil, bizim o rakamla neyi fark etmemiz gerektiği. Bu kez mesele, 2025 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu. Raporu hazırlayan kurum tanıdık: BM’nin akademik ağı SDSN (Sustainable Development Solutions Network).
17 temel hedef, onlarca gösterge, yüzlerce sayfa veri. Ve Türkiye… 167 ülke arasında 73. sırada. İlk bakışta bu sıranın ne çok iyi ne de çok kötü olduğunu söylemek mümkün. Ama zaten asıl soru şu değil mi: Neden buradayız? Hangi hedeflerde tökezledik, hangilerinde görünürde ilerledik ama içerikte gerideyiz?
Rapora göre Türkiye’nin toplam SDG puanı 70,6. Bu da bizi tam tabir yerindeyse “orta karar ülkeler” ligine koyuyor. Ürdün (70,5), Kazakistan (70,7), Kolombiya (70,2) ile benzer bir puandayız. Oysa lider ülkelerin (Finlandiya, İsveç, Danimarka) puanları 80 bandının üzerinde. Yani arada yaklaşık 10 puanlık bir fark var. Bu fark, ölçüldüğü alanlar açısından yönetişim kalitesi, gelir eşitsizliği, karbon salımı, eğitim çıktıları gibi kritik meselelerden kaynaklanıyor.
Mesela yerel........
© Dünya
