İklim dirençli kalkınma
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışmalı bir torba yasa teklifi, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 20 Haziran 2025’te TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda yaklaşık 26 saat süren görüşmeler sonucunda kabul edildi.
Bu torba yasanın içinde 11. Madde kritik. Yasa zeytinlik ve koruma altındaki alanlarda madencilik yapılabilmesine olanak tanıyor. Peki korunan alanlardaki ruhsatlaşmanın sürdürülebilir kalkınma açısından ne gibi etkileri olur?
Öncelikle zeytinlikler meselesi olarak gündeme gelen bu yasa paketinin yapısı, iklim dirençli kalkınmayı olumsuz etkileyebilecek bir etki gücüne sahip. Anadolu’nun dört bir yanına yayılmış zeytin ağaçları, yalnızca meyve veren bitkiler değil; kırsal ekonominin taşıyıcı kolonları. Türkiye Ziraat Odaları’nın ve köy muhtarlarının “köylü iflas eder” uyarısı bu açından bakınca kulak vermeye değer.
Zeytinlikleri kaybetmek, aynı zamanda tarım endişelerinin giderek geliştiği bir dünyada risk arz ediyor. Çünkü, yasa artık kamu yararını gözetirken iklim dirençliliği ve küresel gıda krizini ıskalamış gibi. Bu alanların maden sahasına dönüştürülmesiyle gelişmesi beklenen kamusal yarar, aslında karbon salınımı güçlü enerji üretimiyle değil, adil bir geçim kaynağıyla........
© Dünya
