menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Islak ıslak, bakma öyle: Yaş sebze - meyve fiyatları ve enflasyon

14 1
07.04.2025

“Sürerim buluttan, tarlaları

Yağmurlar ekerim,

göğün göğsüne”

Birleşmiş Milletler Gı­da ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı endeksle­re göre Mart ayında gıda fi­yatları yatay kaldı. Tahıl gru­bundaki fiyat düşüşleri sıvı yağ fiyatlarındaki artışları dengelemeye yetti. Et fiyatları sakin seyrini sürdürürken niha­yet süt grubu da zirvenin görül­düğüne yönelik işaret verdi.

FAO’nun endeksinin aksine geçtiğimiz hafta İngiltere, Tay­land ve Filipinler’de açıklanan fiyatlar tam tersi bir tablo çiz­diler. Tüm bu ülkelerde gıda fi­yatları, genel fiyat seviyesinden (TÜFE) yüksek artış kaydettiler. Hatta İngiltere perakende sektö­ründe temel mal fiyatları gerile­mesine rağmen gıda grubu genel endeksi yukarı çekti.

FAO, küresel ticarete konu, sı­nai, standardize edilebilir, pa­ketlenebilir, dayanıklı tarım ve gıda ürünlerinin endekslerini takip edebiliyor. Şikago (ABD), Dalian (Çin), Kuala Lumpur (Malezya), Paris (AB) gibi dünya fiyatlarına gösterge sunan bor­salarda yüksek montanla işlem gören ürünler FAO’nun ilgi ala­nına giriyor.

Yerel bazda yetişti­rilip piyasaya sürülen ve hızlıca tüketilen ürünler FAO endeks­lerinde yer alamıyorlar. Yaş seb­ze-meyvenin tarladan toplanıp pazar tezgahlarına ya da market reyonlarına ulaşması standardi­zasyon ve depolama problemle­rini beraberinde getiriyor. Mey­velerin birim başına görece yük­sek fiyatları yaş sebzelere göre dış ticarette lojistik maliyetle­ri karşılayabilecek avantaj sağ­lıyor.

Muz, elma, portakal, çeşit­li tropik meyveler domates, so­ğan, patates gibi sebzelerle dış ticarette kendilerine artarak yer bulabiliyorlar; ancak yaş seb­ze-meyve ticareti, toplam küre­sel tarımsal ticaret hacmi içinde hâlâ sınırlı bir paya sahip. İlave­ten lojistik,........

© Dünya