Islak ıslak, bakma öyle: Yaş sebze - meyve fiyatları ve enflasyon
“Sürerim buluttan, tarlaları
Yağmurlar ekerim,
göğün göğsüne”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı endekslere göre Mart ayında gıda fiyatları yatay kaldı. Tahıl grubundaki fiyat düşüşleri sıvı yağ fiyatlarındaki artışları dengelemeye yetti. Et fiyatları sakin seyrini sürdürürken nihayet süt grubu da zirvenin görüldüğüne yönelik işaret verdi.
FAO’nun endeksinin aksine geçtiğimiz hafta İngiltere, Tayland ve Filipinler’de açıklanan fiyatlar tam tersi bir tablo çizdiler. Tüm bu ülkelerde gıda fiyatları, genel fiyat seviyesinden (TÜFE) yüksek artış kaydettiler. Hatta İngiltere perakende sektöründe temel mal fiyatları gerilemesine rağmen gıda grubu genel endeksi yukarı çekti.
FAO, küresel ticarete konu, sınai, standardize edilebilir, paketlenebilir, dayanıklı tarım ve gıda ürünlerinin endekslerini takip edebiliyor. Şikago (ABD), Dalian (Çin), Kuala Lumpur (Malezya), Paris (AB) gibi dünya fiyatlarına gösterge sunan borsalarda yüksek montanla işlem gören ürünler FAO’nun ilgi alanına giriyor.
Yerel bazda yetiştirilip piyasaya sürülen ve hızlıca tüketilen ürünler FAO endekslerinde yer alamıyorlar. Yaş sebze-meyvenin tarladan toplanıp pazar tezgahlarına ya da market reyonlarına ulaşması standardizasyon ve depolama problemlerini beraberinde getiriyor. Meyvelerin birim başına görece yüksek fiyatları yaş sebzelere göre dış ticarette lojistik maliyetleri karşılayabilecek avantaj sağlıyor.
Muz, elma, portakal, çeşitli tropik meyveler domates, soğan, patates gibi sebzelerle dış ticarette kendilerine artarak yer bulabiliyorlar; ancak yaş sebze-meyve ticareti, toplam küresel tarımsal ticaret hacmi içinde hâlâ sınırlı bir paya sahip. İlaveten lojistik,........
© Dünya
