menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yurt içi asgari kurumlar vergisinin Anayasa’ya aykırılığı

15 1
tuesday

Bir uzatma olmazsa, 30 Nisan 2025 Çarşam­ba günü kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi için son gün.

Mükellefler, bir önceki hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahını vergi beyanname­siyle bildirmekteler. Beyanname mükellefin ira­de beyanını temsil ettiğinden, bu beyan üzerin­den hesaplanan kurumlar vergisi tarhına (sap­tanan vergi borcuna) karşı dava açabilmeleri mümkün değil. Ancak, dava açma hakkını saklı tutarak, yani ihtirazi kayıt koyarak beyanname­yi vermeleri halinde, tarha karşı dava açabilirler (İYUK md 27/4).

Bu nedenle, matrah hesabın­da dikkate alınması gereken yasal düzenlemele­rin ve idari düzenlemelerin hukuka aykırı oldu­ğu düşüncesinde olan mükellefler, beyanname­lerini ihtirazi kayıtla vererek hukuka aykırılığı yargı önüne götürebilir. Ancak, burada yürüt­me kendiliğinden durmayacağından, bunu ayrı­ca talep etmeleri gerekir. 2024 yılına ilişkin ku­rumlar vergisi beyannamesi kapsamında yargı önüne götürülmesi gereken konuların başında enflasyon düzeltmesi gelmektedir.

Yargı önüne götürülmeye değer bir diğer önemli düzenleme ise yurt içi asgari kurumlar vergisidir. Ancak, as­gari vergi 1 Ocak 2025’den itibaren elde edilen kazançlara uygulanmaktadır. Geçici vergi dö­nemleri için de geçerli olduğundan, 2025 yılı 1. geçici kurumlar vergisi beyannamesi kapsamın­da dava konusu yapılabilir. Enflasyon düzelt­mesi ile ilgili olarak bu köşede çok sayıda yazı kaleme alarak sorunu dile getirmiştim.

Özetle; enflasyon düzeltmesi (VUK mük. md.298/A), hem elde edilmemiş kazancı vergilendirdiği hem de hukuki........

© Dünya