Forskernes råd: Slik tar du ferie som virker
Kronikk
Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vi har vel alle kjent på det: «Jeg skal bare sjekke litt e‑post...», «bare en liten jobbøkt...», «skal bare...». Nå viser forskningen (fra Stami og OsloMet) tydelig at det er slike små jobbøkter i ferien som hindrer oss i å være rustet mot stress og sykefravær til høsten.
For å holde oss friske må vi rett og slett ta ordentlig fri. Ofte er det ikke arbeidsgiver som krever denne atferden, men en slags «digital avhengighet» vi selv har opparbeidet.
Bak kronikken
Forfatterne av denne kronikken, Pål Lillebø og Erna Harboe, representerer Mdco, henholdsvis som konsernsjef og konsernoverlege.
MDCO er en leverandør innen bedriftshelsetjenester.
Selskapet har i mer enn 30 år vært en bedriftshelsetjenesteaktør i Norge.
Mdco har avdeling i Drammen.
Stami-forsker Live Bakke Finne peker på at det tar tid for kropp og sinn å omstille seg. Av tre ukers ferie brukes ofte den første uka på å «lande» og den siste på å forberede seg på jobb igjen, slik at bare midtferien gir reell avkobling.
Dersom vi likevel lar mobil, Teams-varsler eller jobbmail følge oss til hytte, strand eller hengekøye, faller vi lett inn i det som kalles «fake resting» – fysisk på ferie, men mentalt påkoblet – og det er usynlige energityver som kan svekke både immunforsvar og søvn.
OsloMet-forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved Arbeidsforskningsinstituttet peker på at nøkkelen til ekte ferie er å holde seg borte fra jobb så lenge at hodet også får en pause.
Hennes anbefaling er derfor å bestemme seg for...
...ikke å sjekke e-post,
...ikke ta jobbrelaterte samtaler eller logge inn på jobbsystemer i en lengre periode av ferien.
...avinstaller e-post-appen,
...slå av alle varsler, eventuelt etablere mobilfrie tider eller soner.
Ved å ta slike grep får vi faktisk mental avkobling, noe som igjen er avgjørende for å forebygge stressbelastning, utbrenthet og sykefravær når vi vender tilbake til jobb.
Sykefravær i Norge er også absolutt arbeidsrelatert. Ifølge Stami skyldes omtrent en tredel av fraværet forhold på jobben, og psykiske plager og muskel‑ og skjelettlidelser står for nesten 70 prosent av langtidssykefravær. Når avkoblingen uteblir, bygges det opp akkumulerte belastninger som kroppen til slutt setter en stopper for. Det kan få sykefravær som konsekvens slik en forskningsrapport Unio fikk........
© Drammens Tidende
