menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Direkte pinlig at Drammen mottar så liten andel av fylkets spillemidler

10 13
20.06.2025

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidlig i juni fordelte fylkets politikere nærmere 125 millioner kroner i statlige spillemidler, til 116 nye idrettsanlegg. Det er et rekordhøyt beløp og 32 millioner mer sammenlignet med i fjor.

Mest statlige spillemidler til nye anlegg får Øvre Eiker kommune med 20,2 1,7 millioner kroner (nærmiljøanlegg), mens Kongsberg får 19,7 0,6 millioner.

Drammen, som fylkets største kommune, får kun 18,3 millioner til 18 ordinære anlegg, pluss 1,38 millioner til to nærmiljøanlegg.

Drammen har selv skylden for at mindre kommuner får mer, da kommunen selv i flere år har hatt nærmest full stans i byggingen av idrettsanlegg.

Det er en rekke grunner til denne buskerudrekorden. Det økte tippeoverskuddet går i stor grad til idrettsanlegg i kommunene – slik staten og Norges idrettsforbund prioriterer.

I Buskerud er mange kommuner flinke til å planlegge og bygge nye idrettsanlegg – spesielt flerbrukshaller ved skoler, brukt i både skole og fritid.

I tillegg til våre to nabokommuner i vest, har også kommuner som Ringerike, Flesberg, Flå, Krødsherad, Hol og Hole fått solide tildelinger til nye idrettshaller og andre større anlegg.

Hol og Hole for eksempel, som til sammen har omtrent en tidel av Drammens befolkning på 105.000 innbyggere, har likevel fått over 1,5 millioner kroner mer i spillemidler enn Drammen.

Vi kan ikke beskylde fylket for skeiv fordeling. Uten anleggsbygging kan man heller ikke forvente å motta like mye statlige spillemidler. Kun 5 av 18 anlegg i Drammen, som mottar statlige spillemidler i 2025, er kommunale.

I de fleste andre kommunene er det i all hovedsak kommunen selv som bygger anlegg slik staten langt på vei forventer.

Jeg har fått spørsmål om hvorfor de nye anleggene i Drammen i så stor grad kommer på Konnerud med hele 7 av de 18 anleggene, mens flere andre bydeler savner anlegg.

Dette skyldes hovedsakelig Konnerud idrettslag. Som byens største, har de vært flinke til å bygge nye anlegg de siste årene.

Det påpekes at min bydel Solberg ikke får noen statlige spillemidler i år, men takket være stor bygging av fotball- og bandybaner de siste årene har Solberg sportsklubb fått mye statlige spillemidler de foregående årene.

I utgangspunktet blir det veldig feil å se på pengefordelingen for kun ett år da bygging og søknadsmengder går i bølgedaler. Tildelingene vil derfor jevne seg ut........

© Drammens Tidende